Categories: Expertul zilei

Modul ingenios prin care cei mai longevivi oameni din lume rămân activi fără să facă sport

În ceea ce privește sportul, există patru tipuri de oameni care, potrivit unei noi cercetări, se impart astfel: leneșii care stau în canapea, sedentarii care fac mișcare ușoară, ceii care fac exerciții fizice mai intense și cei care fac mișcare.

Probabil că nu va fi un șoc faptul că oamenii care trăiesc cele mai mult și sunt mai sănătoși se încadrează în categoria celor care fac exerciții fizice ușoare.

Modul ingenios prin care cei mai longevivi oameni din lume rămân activi

Ceea ce v-ar putea surprinde, însă, este faptul că acești oameni trăiesc în părți ale lumii numite Zone Albastre, fac rareori exerciții fizice în sensul tradițional. În schimb, ei maximizează timpul în fiecare zi, adică sunt mai activi

NEAT înseamnă termogeneză prin activitate fără exerciții fizice și include toate mișcările pe care le efectuați pe parcursul zilei.

Mersul pe jos

„Aceasta cuprinde activități precum mersul pe jos, urcatul scărilor, aspiratul, curățenia în casă, dansul”, spune Taylor Fazio, RD, CDN, într-un videoclip recent de pe Instagram.

Între timp, EAT reprezintă termogeneza activității de exercițiu. După cum probabil ați presupus, aceasta se referă la orice energie pe care o cheltuiți făcând antrenamente mai tradiționale, cum ar fi cele cardio sau de forță.

„Lucrul care ar putea fi surprinzător este că NEAT contribuie la o mai mare parte din consumului total de energie zilnică decât exercițiile fizice singure”, spune Fazio.

„Și astfel, o persoană activă în general  face și exerciții fizice din când în când, dar care face activitate în mod constant pe tot parcursul zilei – este un punct bun pentru sănătate.”

De ce maximizarea minutelor NEAT vă poate prelungi durata de viață sănătoasă?

Corpurile noastre sunt construite pentru a se mișca des, potrivit fiziologului de exerciții fizice Sharon Gam, PhD, CSCS.

„Activitatea mușchilor noștri este semnalul pentru o mulțime de procese importante din corpul nostru”, explică ea. „De exemplu, mușchii noștri pot transmite creierului nostru să elibereze substanțe neurochimice și hormoni, să ne activeze sistemele cardiovasculare și metabolice și multe altele.”

În zilele noastre, oamenii nu mai fac mișcare, iar mușchii nu sunt suficient de activi, deoarece petrecem atât de mult timp stând nemișcați și, ca urmare, viața se scurtează, potrivit Dr. Gam.

Risc mare de îmbolnăvire

„Asta înseamnă că nu primim la fel de multe substanțe chimice din creier care ne fac să ne simțim bine, inima și plămânii noștri nu au ocazia să exerseze efectuarea micilor ajustări necesare pentru a trimite sângele în tot corpul nostru pe măsură ce ne schimbăm poziția. Nu se mai extrag grăsimile și  carbohidrații din fluxul sanguin pentru a-i folosi drept combustibil”, spune ea.

„Când corpul nostru nu face aceste lucruri bine, ne poate expune la un risc mai mare de îmbolnăvire”.

Acum, datorită noilor cercetări, avem o mai bună înțelegere a modului în care mișcările NEAT contribuie și ele la longevitate, potrivit wellandgood.com.

Secretul longevității dezvăluit de medicul japonez Shigeaki Hinohara, care a trăit 105 ani:

  • Bucuria, cel mai bun calmant al durerii. „Omul primește energie nu din mâncare sau somn, dar din starea de bine. Țineți minte când în copilărie erați veseli, uitați de mâncare și nu aveați nevoie de somn. La adulți este același lucru. Nu trebuie să vă epuizați organismul cu un regim alimentar sau de somn strict.”;
  • Alimentați-vă corect! Limitați consumul de carne. Doctorul consideră că 100 g de carne de două ori pe săptămână sunt suficiente;
  • Planificați lucrurile și nu regretați trecutul. Gândurile se materializează când vă gândiți la viitor, nu aveți timp să priviți în trecut;
  • Transmiteți cunoștințele. Shigeaki Hinohara ținea cel puțin 150 de cursuri pe an. Durata fiecăruia era de o oră și jumătate și în tot acest timp stătea în picioare;
  • Medicii nu pot vindeca totul! „Când medicul vă recomandă să faceți niște analize sau o intervenție chirurgicală, întrebați-l dacă ar fi făcut același lucru copiilor, soției sau altor rude de ale lui.”.

Recent Posts

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

10 minute ago

Horoscop 4-11 noiembrie 2024, cu Cristina Demetrescu: zodia care va reuși să mute munții din loc! Succes pe toate planurile

În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…

30 de minute ago

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

49 de minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

o oră ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

o oră ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

2 ore ago

Citeste si: