Modificări ale pielii care dezvăluie că poţi să ai arterele înfundate
Din cuprinsul articolului
Arterele înfundate reprezintă o problemă medicală care se dezvoltă treptat, iar simptomele pot fi dintre cele mai neobişnuite, precum anumite modificări la nivelul pielii.
Având colesterolul ridicat înseamnă că sângele este suprasaturat cu molecule de grăsime. În combinație cu alte substanțe, aceste particule de grăsime formează plăci care, pe măsură ce cresc, înfundă treptat vasele și arterele care duc la inimă și creier.
Verificaţi periodic valorile colesterolului!
Efectele colesterolului ridicat devin mai pronunțate în timp și, cu cât problema rămâne netratată mai mult timp, cu atât o persoană va dezvolta BAP sau boala arterelor periferice. Această tulburare poate afecta într-un anumit fel aspectul – în special, poate duce la unele modificări legate de piele.
„Pe măsură ce PAD se dezvoltă, multe dintre simptome apar la nivelul picioarelor și brațelor – acesta este un semnal că venele de la extremități conțin depozite de colesterol și fluxul sanguin este obstrucționat. În prezența bolii, se observă unele modificări ale stării pielii mâinilor și picioarelor”, împărtășesc oamenii de știință de la Centers for Disease Control and Prevention cu Statele Unite.
De obicei, hipercolesterolemia (valorile mari ale colesterolului în sânge) nu provoacă simptome și tocmai de aceea este important să faci analize și teste și să verifici nivelul colesterolului în mod regulat, până nu este prea târziu.
Simptome alarmante
Experții recomandă să acordați atenție următoarelor modificări ale pielii:
– Pielea devine neobișnuit de netedă și strălucitoare la aspect
– Pielea este rece la atingere;
– Pielea picioarelor și picioarelor arată strânsă, reduce părul în această parte a corpului;
– Apare uscarea excesiva, apar zone de piele solzoasa;
– Eczemele devin mai frecvente;
– Apare hiperpigmentarea;
– Pielea începe să pară mai groasă, mai aspră, îngroșată.
Alte simptome ale PAD – la mers, alergare, activitate fizică, apar dureri, crampe, spasme, care se simt în zona feselor, coapselor, mușchilor gambei și picioarelor. Dacă o persoană se oprește și se odihnește, aceste simptome dispar.
Potrivit experților, apariția acestor semne, împreună cu modificările stării pielii, reprezintă un motiv foarte serios pentru a face o programare la medic. Arterele înfundate sunt asociate cu un risc crescut de accident vascular cerebral.
Atenţie la riscul de a face tromboză!
Semnele de avertizare ale apariţiei trombozei venoase profunde în picior pot include dureri, sensibilitate, umflături, căldură, roșeață.
Tratamentul trombozei venoase include mai multe metode cu efecte terapeutice. Ciorapii compresivi previn formarea trombilor (cheagurilor de sange) la nivelul picioarelor, sprijinind circulaţia periferică. Se recomandă plimbări şi alte exerciţii eficiente, printre care ridicarea pe vârfuri, mişcarea labei piciorului etc. De asemenea, este importantă și nutriția adecvată.