Din cuprinsul articolului
Parlamentarii au votat o modificare a Codului Penal care prevede că orice act sexual al unui adult cu un minor sub 16 ani este considerat viol.
Orice act sexual comis de un major cu un minor care nu a împlinit 16 ani se va considera viol şi se va pedepsi cu închisoarea de la 7 la 12 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, cu excepţia cazului în care diferenţa de vârstă între făptuitor şi victimă nu depăşeşte cinci ani.
Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, acest proiect de modificare a Codului Penal.
Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a afirmat, în urma adoptării în Parlament a proiectului prin care actul sexual cu un minor sub 16 ani este incriminat ca viol.
„ De astăzi, orice act sexual cu un minor sub 16 ani este incriminat ca viol! Am depus în iunie 2022 acest proiect, împreună cu alte colege parlamentar. Un an mai târziu, această lege devine realitate.
Orice zi fără această lege a constituit o portiță de scăpare pentru agresorii sexuali. De acum, se va asigura un mediu mai sigur pentru copii, iar infractorii condamnați de viol nu vor mai beneficia de amânarea sau suspendarea pedepsei. Nimeni nu va mai putea invoca vreodată, în nicio sală de judecată, că un minor sub 16 ani a consimțit la un act sexual cu un adult”, a transmis ministrul Justiției, Alina Gorghiu.
Ministrul a mai subliniat că datoria legiuitorului este să se asigure „ că legea face un lucru limpede și anume că apără victimele și sancționează agresorii”.
„ Am lucrat împreună cu colegii parlamentari din PNL cu gândul la sutele de copii abuzați sexual astfel încât vinovații trebuie să suporte consecințele legii pe măsura faptelor lor abominabile. Această măsură și celelalte pe care le adoptăm prin această lege sunt absolut necesare și solicitate de grupuri reprezentative ale societății civile, de părinți, de activiști din sfera socială, de profesioniștii din domeniul protecției copilului. Și mulțumesc societății civile pentru parteneriatul constant și tot sprijinul acordat pentru această lege”, a mai transmis Alina Gorghiu, arătând că „ România se plasează în topul listei cu cel mai mare număr de victime ale infracțiunilor sexuale din Europa, 80% dintre aceste victime fiind femei și copii”.
„Parlamentul avea obligația să corecteze hibele legislative care oferă posibilitatea vinovaților să scape fără să fie pedepsiți pe măsura faptei. Până acum, România era între cele 8 state care aveau ca vârstă a consimțământului sexual 14 ani în timp ce alte 7 state aveau 15 ani, iar 11 state europene (plus SUA, Canada și Israel) optaseră deja pentru vârsta de 16 ani”, a mai transmis Gorghiu.
Peste 100.000 de membri Declic s-au mobilizat în ultimii 2 ani și au pus presiune pe parlamentari, până când, în sfârșit, aceștia au înțeles că nu mai pot amâna protejarea copiilor abuzați sexual.
”Timp de doi ani, nu i-am lăsat să uite că, în România, un copil este abuzat sexual la fiecare 6 ore. Și că este nevoie de o lege care să spună clar că, sub un anumit prag de vârstă, abuzul este viol, nicidecum act sexual consimțit. Votul de astăzi poate pune capăt realității de coșmar în care trăim”, a spus Denisa Soare, coordonatorul campaniei Declic.
În decembrie 2022, în timpul votului din Comisia Juridică, Declic a dus în Parlament o statuie care reprezenta imaginea cu suferința unui copil abuzat. „Victima” încremenită de groază purta și un mesaj mut, gravat pe soclul pe care se cațără mâinile abuzatorilor: „Salvați-mă”.
Totodată, Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege care prevede prelungirea ordinului de protecție pentru victimele agresiunilor sau violenței în familie, la 12 luni.
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…