Din cuprinsul articolului
Dieta Dukan a fost inventată de către medicul francez Pierre Dukan în urmă cu mai bine de 30 de ani ca soluţie împotriva obezităţii, dar care a devenit populară odată cu publicarea sa în cartea “Je ne sais pas maigrir” (Nu ştiu să slăbesc), devenită best-seller în anul 2000.
Printre vedetele care au slăbit cu ajutorul dietei Dukan se numără cântăreaţa Jennifer Lopez şi modelul Gisele Bundchen, iar rezultatele sunt atât de spectaculoase încât numeroase doamne le-au urmat exemplul.
Regimul Dukan se apropie destul de mult de regimul hiperproteic, dar reuseste sa se diferentieze prin etapa de mentinere. Este conceput in jurul a patru faze (etape) consecutive:
Etapele regimului Dukan
Faza 1: Etapa proteinelor pure (PP) – Prima faza este si una de atac, care provoaca un demaraj foarte rapid, cu o pierdere semnificativa in greutate. Ea consta in a manca doar ce urmeaza timp de 3, 5, 7 sau 10 zile:
O conditie imperativa este aceea de a bea 1.5 l de lichide pe zi (apa, ceai, cafea), pentru a evita aparitia unor probleme la nivel renal. Toate alimentele din aceasta faza se consuma in cantitati la alegere, dar orice alt aliment care nu se regaseste in lista de mai sus este total interzis!
Faza 2 a dietei Dukan: Proteine si legume (PL)
In faza 2 se consuma aceleasi proteine ca in prima faza, dar se adauga legume (exceptie facand cartofii, orezul, porumbul, mazarea). Cele doua etape se alterneaza: mai intai, doar PP, iar apoi PP+PL pana la obtinerea greutatii dorite:
Fazele 3 si 4 ale regimului Dukan: Consolidarea si mentinerea
Aceste doua ultime faze sunt foarte importante, intrucat sunt esenta regimului. Consolidarea dureaza 10 zile pentru fiecare kilogram pierdut, si putem reintroduce toate alimentele (chiar si cele interzise: paine, branzeturi, fructe); dar o zi din prima faza pe saptamana (fara luni) trebuie respectata. Referitor la faza de mentinere, nutritionistul francez este de parere ca trebuie respectata toata viata si se bazeaza pe doua principii:
Exemplu de meniu pentru faza PP a dietei Dukan
Mic-dejun: cafea sau ceai + 1 sau 2 iaurturi sau 200 g branza alba + 1 felie de jambon fara grasimi sau un ou tare
La ora 10/11: un iaurt sau 100 g branza alba 0% grasimi
Pranz: un aperitiv proteic (surimi, crab, pate de pasare, somon, oua tari) + felul intai constand in carne, peste sau crustacee + desert: iaurt sau branza alba
Cina: alimentele consumate la mic-dejun.
AVANTAJE:
DEZAVANTAJE:
Printre efectele adverse ale consumului exclusiv de proteine se numără: creşterea nivelului de colesterol, oboseala, schimbările de dispoziţie, migrenele, apariţia gutei şi a constipaţiei, inducerea rapidă a stării de chetoză în organism (tulburarea care afectează ficatul şi rinichii) cu simptome precum respiraţia neplăcută, gust metalic şi miros puternic al urinei.
De asemenea, te poţi confrunta cu deficienţe nutritive, în special în faza de atac, care este foarte restrictivă şi care privează organismul de toate elementele nutritive de care are nevoie pentru o bună funcţionare.
Legumele şi fructele sunt înterzise în această etapă, drept urmare sunt recomandate suplimentele alimentare pentru a suplini carenţele respective.
Un alt minus al acestei diete îl reprezintă îngrăşarea. Da, ai auzit bine, te poţi îngrăşa şi mai mult dacă te-ai hotărât să urmezi dieta Dukan dar renunţi imedit ce ai trecut de prima etapă.
Aşadar, gândeşte-te bine dacă poţi rezista tuturor stadiilor gândite pentru acest regim alimentar şi, dacă te ştii mai pofticioasă şi nu poţi urma reguli stricte, mai bine las-o baltă şi începe să faci mai mult sport şi să mănânci mai puţin, dar mai sănătos.
Înconjurată de mister și teamă, vrăjitoria sau magia neagră a fascinat și a îngrozit culturi…
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…