Din cuprinsul articolului
Uneori nu putem schimba o situație care ne provoacă stres, așa că trebuie să găsim modalități să o acceptăm.
Pentru a gestiona stresul și a îmbunătăți situația, ne vom concentra doar pe ceea ce poate fi schimbat. Strategiile includ rezolvarea activă a problemelor prin schimbarea comportamentului nostru.
Despre cum să facem fața stresului provocat de COVID-19, ne-a explicat Dorina Stamate, psihoterapeut la Clinica de Fericire din București.
Schimbați perspectiva „Trebuie să stau în casă” cu „În sfârșit, mă pot concentra pe mine și pe casa mea”
Oricât de triști v-ați putea simți în acest moment, gândiți-vă la lucrul de acasă ca pe o oportunitate de a vă reorienta atenția de la exterior la interior. A face un lucru productiv pe zi poate duce la o atitudine mai pozitivă. Setați-vă obiective din activități îndelung evitate sau realizați ceva ce v-ați dorit întotdeauna. Abordarea acestei perioade cu o gândire de a va simți prins sau blocat nu va face decât să va streseze mai mult. Această este șansa de a încetini și de a va concentra asupra voastră.
Mențineți pe cât posibil rutina obișnuită
Încercați și mențineți un aspect de structură încă din primele zile de izolare/carantină/ lucru de acasă. În timp ce lucrați de acasă ar putea fi tentant să aveți un stil de viață mai apatic, ceea ce ar putea duce la gânduri negative. Păstrați-vă rutina de somn, mese, adaptați-va regimul de exerciții , faceți curat sâmbătă, ca de obicei. Nu numai că va veti menține activi , dar va va fi mai ușor să va reajustezi în lumea exterioară când va fi timpul să va întoarceti la muncă.
O casă în dezordine poate induce o dezordine în gânduri
Cu toate întâmplările incerte din afară casei dumneavoastre, păstrați interiorul organizat, previzibil și curat. Configurarea zonelor pentru activitățile zilnice poate fi utilă pentru a vă organiza ziua. În acest fel veți păstra controlul asupra lucrurilor și activităților pe care le puteți controla.
Începeți un nou ritual
Dacă tot avem mai mult timp, de ce să nu faceți ceva special în aceste zile de izolare? De exemplu, puteți începe un jurnal zilnic pentru a notă gândurile și sentimentele pentru a reflectă mai târziu. Sau faceți exerciții în fiecare zi la 16:00, conectați-vă cu sora/mama/prietenul dumneavoastră în fiecare dimineață sau începeți o pictură în acuarelă la care puteți adăugaceva nou în fiecare zi. A face ceva special în această perioadă va va ajută să aștepțați cu nerăbdare fiecare nouă zi.
Apelați la ajutorul unui specialist dacă anxietatea devine imposibil de gestionat
Soluțiile de psihoterapie on-line sunt disponibile și oferă suport psihologic mai ales acum, când nevoia este mare să ținem în echilibru viață noastră emoțională.
Vom recupera tot ce am pierdut în aceste zile. Vom iubi mai mult, vom înțelege mai mult, vom avea mai multă grijă de noi și de cei dragi.
Poate că după tot acest rău, vom învața să fim mai buni. Să ne informăm din surse sigure, să ne păstrăm calmul, să limităm delpasarile, să ne susținem reciproc.
Sunt sigură că vom depăși această situație critică. Și cel mai important să ne arătăm umanitatea!
Stăm acasă!
Invitată recent la “40 de întrebări cu Denise Rifai”, emisiune difuzată la Kanal D, Oana…
Vești bune pentru unii pensionari. Un proiect de lege care are în prim plan veniturile…
Semnificația ultimei cifre din CNP. Numerologul Mihai Voropchievici a arătat, la Antena 3, ce dezvăluie…
Venele varicoase sunt adesea una dintre cele mai frecvente afecțiuni la femei, mai mult decât…
Nu este vorba de stres: semnificația spirituală a căderii părului. Calviția și căderea părului sunt…
Diagnostic crunt pentru un actor celebru. Vestea că un mare actor american are cancer a…