Din cuprinsul articolului
În prima jumătate a acestui an, Marea Britanie va trimite în Europa nave de război şi avioane de luptă, dar și 20.000 de militari, în cadrul unui exerciţiu major al NATO.
Desfăşurarea include 16.000 de soldaţi ai armatei britanice, care vor fi trimişi în Europa de Est din februarie până în iunie, un grup de atac pe portavion şi avioane de atac şi de supraveghere F35B Lightning.
Exerciţiul Steadfast Defender 24 al NATO marchează cel de-al 75-lea an al alianţei militare occidentale.
„Pot anunţa astăzi că Marea Britanie va trimite aproximativ 20.000 de persoane pentru a lua parte la una dintre cele mai mari desfăşurări ale NATO de la sfârşitul Războiului Rece”, a declarat secretarul apărării, Grant Shapps, în extrasele unui discurs care urmează să fie rostit în cursul zilei de luni la Lancaster House, dar care a fost publicat de Ministerul Apărării.
„În cadrul acestui exerciţiu, militarii noştri îşi vor uni forţele cu omologii din 30 de ţări NATO, plus Suedia, oferind o reasigurare vitală împotriva ameninţării lui Putin”, a declarat Shapps despre acest exerciţiu.
Cotidianul german Bild publică detaliile unui scenariu care demarează tot în februarie 2024 și care implică 30 de mii de soldați ai armatei germane (Bundeswehr). Susține că un document al acesteia ia în calcul acțiuni de război hibrid ale Rusiei, care s-ar întinde de luna viitoare și până în vara anului 2025.
Acțiunile Rusiei și ale Occidentului sunt descrise lună de lună, începând cu un nou val de mobilizare în Rusia, de încă 200.000 de oameni, urmat de o ofensivă de primăvară în Ucraina, care ar reuși să împingă Armata Ucraineană pe mai multe segmente ale frontului, din cauza lipsei de muniții cu care se confruntă aceasta.
Potrivit scenariului luat în calcul de Bundeswehr, din iulie 2024, Rusia ar începe atacuri cibernetice asupra țărilor NATO și ar deschide un front hibrid împotriva țărilor baltice, prin ciocniri la forntieră cu un val de migranți și revolte ale populației rusofile care ar crea pretextul unor exerciții la scară largă pe teritoriul Belarus, susține Bild potrivit Biziday.
Agravarea situației, conform scenariului, poate apărea în octombrie, în preajma alegerilor din SUA, și care s-ar putea confrunta cu incertitudini și un vid de putere pentru mai multe luni, așa cum s-a întâmplat în 2020-2021.
Acela ar fi momentul în care alianța ar fi cea mai vulnerabilă și în care Rusia ar putea folosi inclusiv exclava Kaliningrad pentru a repeta scenariul aplicat în 2014 în Crimeea și estul Ucrainei, printr-o invazie mascată în revolte locale, dar pe teritoriul unui stat membru al NATO.
Potrivit scenariului luat în calcul de Bundeswehr, NATO ar trebui să desfășoare până în primăvara anului 2025 300 de mii de soldați, pentru situația unui război pe scară largă cu Rusia.
Călin Georgescu, candidatul independent la prezidențiale, a declarat, după anunțarea exit-poll-urilor pentru primul tur al…
George Simion, candidatul AUR la alegerile prezidențiale, a anunțat duminică seara că revendică intrarea în…
Marcel Ciolacu, mesaj după rezultatele exit poll. Candidatul PSD s-a clasat pe locul 1 în…
Elena Lasconi, după ce sondajele exit-poll. Candidatul USR a avut parte de o ascensiune fulminantă…
Horoscop 25 noiembrie. Multe zodii manageriază excelent problema banilor. Cu toate acestea, există și nativi…
Răspunsurile pe care le așteaptă ROMÂNIA! Exit poll alegeri prezidențiale 2024. Cine merge în turul…