Gravidele și mamele din România vor avea mai ușor acces la servicii de educație perinatală, necesare atât în perioada sarcinii, cât și în cea postnatală. Asociația SAMAS, singura rețea națională de educatori perinatali, a încheiat un protocol cu Societatea Națională de Medicina Familiei și Societatea Română de Pediatrie, care vizează promovarea și implementarea unui proiect social ce vine în sprijinul gravidelor și mamelor cu copii mici din România.
Medicii de familie și medicii pediatri devin astfel ambasadori SAMAS, singurul program din România care oferă servicii de consiliere și educație pe perioada primelor 1.000 de zile, de la concepția copilului, până când acesta împlinește 2 ani. Programul are ca obiective pe termen lung: creșterea ratei de alăptare exclusivă, informarea corectă a mamelor despre procesul nașterii, îmbunătățirea stării de sănătate a mamei, dar și a bebelușului, printr-o nutriție echilibrată încă din timpul sarcinii, cât și postnatal.
Cifre îngrijorătoare privind sănătatea mamei și a copilului în România
Rata ridicată de mortalitate infantilă, rata scăzută de alăptare exclusivă, malnutriția sau starea de sănătate precară a mamei și lipsa controalelor prenatale confirmă o nevoie reală de educație perinatală în țara noastră.
Deși rata mortalității infantile din România a scăzut în perioada 1990-2010, atât ca procent, cât și ca cifre absolute (8.471 de decese în 1990- 2.250 în 2009 și 2.078, în 2010), România se menține, totuși, pe primul loc în Uniunea Europeană, cu o rată a mortalității infantile de 8,5 la 1.000 de copii născuți vii, în 2013 (conform Institutului Național de Statistică).
Principala cauză a mortalității infantile este legată de perioada perinatală, cele mai multe decese înregistrându-se în rândul prematurilor. Nou-născuții cu o greutate mai mică de 2.500 de grame prezintă cel mai mare risc de mortalitate infantilă. Greutatea mică la naștere este dată de mai mulți factori: malnutriția sau starea de sănătate precară a mamei, lipsa controalelor prenatale și a planificării familiale.
Ponderea copiilor cu greutate mică la naștere a crescut de la 8,5%, în 2004, la 9,3%, în 2010, odată cu creșterea numărului de copii prematuri, potrivit unui studiu realizat de Institutul de Ocrotire a Mamei și Copilului „Alfred Rusescu”, din București, în anul 2011, pe un eșantion de 2.117 copii.
România nu stă bine nici la rata alăptării exclusive la sân: 12%, față de 30%, cât este media din UE, potrivit aceluiași studiu desfășurat de Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului, în parteneriat cu Ministerul Sănătății și UNICEF. Și durata medie a alăptării exclusive a scăzut de la 3,9 luni, în 2004, la 2,43 de luni, în 2011.
Accesul gravidelor la informații este scăzut, mai spune studiul IOMC: doar 33% dintre mame au declarat că au fost instruite asupra alăptării exclusive.
Gravidele vor afla de programul SAMAS direct de la medicii de familie și pediatri
În acest context, protocolul dintre Asociația SAMAS și Societatea Națională a Medicinei de Familie și Societatea Română de Pediatrie este menit să ofere o mai bună promovare a programului de către medicii de familie și medicii pediatri, primii piloni în relația cu gravidele și mamele cu copii mici.
„Cifrele ne arată că este nevoie de mai multă implicare la nivel național pentru îmbunătățirea stării de sănătate a gravidelor, mamelor și bebelușilor. Prin acest protocol ne dorim să creștem vizibilitatea programului SAMAS și, implicit, accesul mamelor la serviciile de consiliere perinatală în primele 1.000 de zile, despre care studiile au dovedit că joacă un rol crucial în starea de sănătate ulterioară a copiilor. Deși în țările din Vest, serviciile de educație perinatală sunt populare, româncele nu sunt foarte familiarizate cu aceste servicii, pe care le oferim gratuit cazurilor sociale”, a declarat Marina Oțelea, Președinte al Asociației SAMAS.
„Medicii de familie sunt primii specialiști la care apelează gravidele, însă, din păcate, timpul alocat unei consultații nu le permite să le ofere consiliere detaliată și, mai ales, aplicată, despre ceea ce înseamnă procesul nașterii, schimbările fizice și psihologice care intervin în perioada sarcinii, reguli de nutriție în perioada pre și postnatală, informații legate de pregătirea sânului pentru alăptare și despre alăptarea exclusivă. Vom promova programul atât direct, către gravide, cât și prin susținerea în cadrul evenimentelor desfășurate sub egida SNMF”, a declarat Dr. Sandra Alexiu, Vicepreședinte al Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF).
„Nevoia unui astfel de program pentru sănătatea mamei și sugarului, care să consolideze și să dezvolte cunoștințele și informațiile primite de gravide în cabinetul medicului de familie și pediatrului, este mare. Perioada diversificării, dar și nutritia sănătoasă a copiilor preșcolari pun multe probleme mămicilor, de aceea, cred că orice program de consiliere care acoperă acest subiect este foarte util. Vom recomanda ferm acest program oricărei mame cu copil mic care ne trece pragul”, a declarat Dr. Marin Burlea, Presedinte al Societății Române de Pediatrie.
Peste 40.000 de mame au beneficiat de consultanță din partea SAMAS
SAMAS – Sănătate pentru Mame și Sugari (SAMAS) este un program de responsabilitate socială inițiată de Fundația Crucea Albă, Crucea Roșie Sector 6 și Fundația Nutricia menit să ofere consiliere părinților pe perioada primelor 1.000 de zile ale copilului lor. În paralel, inițiatorii programului SAMAS și-au propus dezvoltarea unei Rețele de Asistenți de Sănătate pentru Mame și Sugari, oferind burse de formare cadrelor medicale, care în urma cursurlor intensive și a perioadei de practică, devin educatori perinatali certificați SAMAS, cu acreditarea Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR).
Din anul 2013, de când a fost inițiat proiectul, până la sfârșitul anului 2014, au fost certificați 218 educatori perinatali, iar 44.148 de mame au beneficiat de consultanță perinatală, cee ace înseamnă aproximativ 13% din numărul total al gravidelor din 2013 și 2014.
Inițiatorii programului și-au propus ca numărul cadrelor medicale care vor beneficia de bursele de formare SAMAS să crească la 500, iar peste 84.000 de mame să primească acces la educație perinatală, furnizată de educatorii perinatali, până la finalul anului 2016. Programul SAMAS este primul proiect social de anvergură națională din România, distins recent în cadrul Galei Societății Civile, unde a câștigat locul al 3-lea la categoria proiectelor de sănătate.
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…