Din cuprinsul articolului
O persoană din statul american Colorado a murit de ciumă, au anunţat responsabili din domeniul sănătăţii. Aceasta locuia în comitatul Archuleta, aflat în sud-vestul statului Colorado, potrivit San Juan Basin Public Health (SJBPH). În prezent, Departamentul de stat pentru sănătate publică investighează decesul.
„Deşi această boală este foarte rară, este important să cunoaşteţi cum puteţi fi expuşi şi simptomele pe care le poate provoca”, a declarat directorul executiv interimar al SJBPH, Tiffany Switzer. „Dacă credeţi că aveţi simptome compatibile cu ciuma, solicitaţi imediat asistenţă medicală şi anunţaţi că este posibil să fi fost expus”, a adăugat ea, potrivit Agerpres.
Oamenii se pot îmbolnăvi de ciumă – care este tratabilă – prin bacterii de la muşcături de purici infectaţi sau prin contact direct cu animale infectate, cum ar fi anumite specii de veveriţe sau şobolani. Simptomele includ apariţia bruscă a febrei mari şi/sau inflamarea ganglionilor limfatici.
Riscul de a contracta ciuma este cel mai mare în timpul verii, însă rămâne prezent pe tot parcursul anului, a precizat SJBPH.
Una dintre cele mai devastatoare pandemii din istorie
Ciuma sau pesta (lat. pestis = epidemie) este o boală infecțioasă deosebit de contagioasă, produsă de bacteria Yersinia pestis. În trecut, boala a luat forme de pandemie întinzându-se pe mai multe continente. În prezent, între 1.000 și 2.000 de cazuri apar la nivel mondial, în fiecare an, în rândul oamenilor.
Se crede că ciuma, cunoscută în trecut sub numele de „Moartea Neagră”, a ucis circa 25 de milioane de persoane în Europa secolului al XIV-lea. Doar circa şapte cazuri de ciumă la om sunt raportate în fiecare an, potrivit Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC). Acestea apar în principal în zonele rurale din vestul şi sud-vestul ţării.
Cum poate fi prevenită boala
Metodele de preventie ale infectiei cu Yersinia pestis, agentul etiologic al ciumei cuprind:
- Deratizarea locuintelor in cazul in care este observata prezenta rozatoarelor – indepartarea gunoaielor din gospodarie, depozitarea lemnelor in spatii special amenajate si curatarea regulata a curtilor si gradinilor pentru prevenirea inmultirii rozatoarelor
- Igienizarea regulata a lenjeriilor de pat si uscarea acestora in aer liber
- Evitarea utilizarii paturilor cu umplutura de paie
- Depozitarea corespunzatoare a hranei in frigider sau recipiente acoperite pentru a nu atrage rozatoare in locuinta
- Indepartarea vestimentatiei utilizate in timpul activitatilor desfasurate in exterior, igienizare corporala corespunzatoare si adoptarea de imbracaminte curata de interior. Puricii se pot ascunde in tesatura vestimentatiei utilizate pentru lucrul in gradina, drumetie sau vanatoare si pot fi transferati cu usurinta in asternuturile de pat
- Utilizarea de solutii antipurici pentru animalele de companie din gospodarie
- Utilizarea manusilor de protectie in timpul contactului cu animale suspecte de infectie cu Yersinia care necesita administrare de tratament
- Utilizarea de spray-uri repelente in timpul desfasurarii activitatilor in aer liber
- Purtarea mastilor de protectie pentru evitarea raspandirii infectiei prin intermediul secretiilor contaminate (in cazul pacientilor diagnosticati cu pesta pneumonica)