Carmen nu a dorit să audă de căsătorie și cu atât mai puțin de copii, până la vârsta 30 de ani. Între timp, a făcut și trei avorturi, pentru că voia să se concentreze pe carieră. „Și anii au trecut și, într-o zi, am zis că vreau copii, dar nu se întâmpla nimic. Am schimbat și soțul între timp și tot nu reușeam să rămân gravidă. Știindu-mă aptă să fac copii, îmi ziceam că nu e nicio problemă, dar m-am dus la control și am aflat că am endometrioză și că trebuie să mă opereze”.
Operația nu a reușit însă, iar medicii nu i-au mai dat nicio șansă să mai nască natural. Singura soluție să fie mamă era fertilizarea in vitro. „Parcă m-a trăsnit ceva în moalele capului, eu, aia fertilă și acum trebuie să fac FIV? Soțul meu era dezamăgit și am zis să mai cerem și alte opinii: trei doctori mi-au zis același lucru, FIV”.
Al treilea copil, un miracol
Pentru că aveau posibilități financiare reduse și trăiau din salarii, cei doi soți au strâns cureaua și au făcut și un credit la bancă pentru tratamentul care să îi ajute să își îndeplinească visul. „Aveam 38 de ani când am început tratamentul și mi s-au dat șanse de reușită de 15%. Soțul meu avea o spermogramă foarte bună și era cu nouă ani mai mic ca mine”, povestește Carmen.
Dorința de a deveni mamă era atât de mare, încât a luat inclusiv calea bisericii. A mers la liturghii, a ținut posturi, a dat acatiste și a făcut un tratament naturist. „Făceam injecții în burtă în fiecare dimineață și seară, m-am îndopat cu hormoni și, în final, s-au produs cinci embrioni foarte buni, după care a început implantarea lor în uter”. Carmen și soțul ei locuiau pe atunci în Cipru, iar procedura de fertilizare a făcut-o la o clinică din Nicosia.
De unde nu puteau aveau niciun copil, nu mică le-a fost uimirea celor doi soți au aflat că vor fi părinți de gemeni. „Sarcina gemelară nu e ușoară, dar am trecut cu bine peste ea, iar înainte de Crăciun, am născut doi copii minunați: Luca și Leia”. La nouă luni de la naștere, Carmen a aflat în mod surprinzător că e din nou însărcinată, de data aceasta natural. Pentru femeile care fac ca ea în tinerețe are un sfat: „Cariera e apă de ploaie, pe lângă jobul de mamă”.
Mituri spulberate. Inseminare artificială versus fertilizare in vitro
Una dintre cele mai frecvente greșeli pe care le fac medicii români este că apelează la inseminare ca la o primă soluție înainte de fertilizare, când, de fapt, aceasta e recomandată doar în două situații specifice. „Dacă avem o spermă la limita dintre normal și anormal sau dacă femeia are o malformație de col și orificiul e prea îngust. În prima situație, aducem sperma mai aproape de ovocitul ce trebuie fecundat. Practic, sperma nu pornește din vagin, ci din capătul uterului, mult mai aproape de ovocit. În a doua situație, când orificiul colului e foarte îngust, spermatozoizii nu pot ajunge la uter să fecundeze ovocitul și atunci, prin inseminare, depășim obstacolul”, spune medicul Andreas Vythoulkas, specialist pe probleme de infertilitate. Rata de succes a inseminării este de până la 25%.
Dotarea laboratorului face diferența
Fertilizarea in vitro, în schimb, e recomandată în cazul femeilor cu trompele uterine înfundate sau cu alte probleme în afara celor menționate în cazul inseminării. Rata de succes pentru FIV este între 25-60%, în funcție de clinica în care este efectuată. Secretul succesului depinde în primul rând de specialiști și de dotări. „Un laborator în care se investesc anual 5-6 milioane de euro nu se poate compara cu unul care costă cu totul 200.000 de euro. În plus, un specialist care face 40 de fertilizări pe zi nu se poate compara cu unul care abia face două pe lună”.
Foarte important este și diagnosticul de preimplantare, care ajută la depistarea anomaliilor genetice încă din faza de embrion. Analiza nu e disponibilă în România. „O parte dintre foliculi au malformații. În cazul unei femei de 40 de ani, 80% din foliculi sunt cu malformații. Să zicem că reușim să scoatem zece foliculi, dintre care opt sunt cu anomalii. La orice centru din România, dintre aceștia se aleg doi, trei foliculi la întâmplare. Cu ajutorul analizei PGD se depistează exact acei doi foliculi sănătoși și se implantează”.
Sexul, ales doar cu voia judecatorului
Deși medicii au posibilitatea, „tehnic” vorbind, de alege sexul copilului prin fertilizare, iar cererea e mare din partea părinților, practica nu este nici etică, nici legală. „Se poate face doar cu hotărâre judecătorească, atunci când există istoric de anomalii genetice în familie, care se transmit doar la fete sau doar băieți. Doar atunci ai voie să alegi sexul. Am avut un singur caz, când exista un risc de 99% ca un copil să moștenească o boală dacă avea un anumit sex”, spune medicul Vythoulkas.
Vedete cu copii făcuți în eprubetă
Simona Pătruleasa (FOTO). După ce a primit numai descurajări din partea medicilor, vedeta TV a luat în calcul inclusiv varianta mamei-surogat sau pe cea a adopției pentru a avea un copil. Între timp, a încercat trei tratamente de fertilizare, dintre care ultimul a fost cu succes. Simona și-a administrat singură 300 de injecții dureroase în abdomen, care au dat rezultate, astfel că prezentatoarea TV a adus pe lume o fetiță sănătoasă, pe care a botezat-o Ingrid Maria Lucia.
Nicoleta Luciu. Vedeta și-a dorit cu ardoare un frățior pentru primul său copil, Zsolt Jr., însă conceperea lui s-a dovedit dificilă. După ce a pierdut o sarcină, Nicoleta a decis să apeleze la stimulare ovariană, un tratament de fertilizare în care șansele de a obține o sarcină gemelară sunt foarte mari. Intervenția a fost una de succes, Nicoleta aducând pe lume, la 1 octombrie 2011, trei bebeluși sănătoși, o fetiță și doi băieței, pe care i-a botezat Kim, Karoly și Kevin.
Cristina Spătar. Cântăreața a făcut mai multe tratamente de fertilizare timp de un an, până să reușească în cele din urmă să devină mamă. După mai multe sarcini pierdute, Cristina a adus pe lume, în 2009, un bebeluș sănătos, pe care l-a botezat Albert. Vedeta a reușit să rămână însărcinată și a doua oară, aducând pe lume, în 2012, o fetiță.
Cristina Lica
Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…
Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…
Pluto a intrat în Capricorn pe 1 septembrie și va rămâne acolo până pe 19…
Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…
În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…
Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…