Sari la conținut

Mituri sau Realitate? Dacă nu te îmbraci gros, poţi răci? Află dacă este adevărat

iarna
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Alimente de consumat iarna

Mituri sau Realitate? Dacă nu te îmbraci gros, poţi răci? Află dacă este adevărat. Deși este adevărat că răceala și gripa sunt mai frecvente iarna,  schimbarea anotimpurilor accentuează prezența acestor infecții.

Există aproximativ 200 de virusuri care pot provoca frisoane generalizate. În cazurile de gripă, virusul gripei provoacă infecția. Virusurile se răspândesc mai ușor iarna. În plus, gerul usucă mucoasa nazală, ceea ce ajută la răspândirea virușilor. Infecțiile respiratorii se răspândesc prin inhalarea secrețiilor de la persoana bolnavă, fie că strănută sau tuse.

Mituri sau Realitate? Iarna trebuie să consumăm alimente mai grase?

Când corpul este expus frigului, consumul energetic este mai mare și crește pofta de mâncare. Iar consumul alimentelor pline de grăsimi sunt esențiale. În sezonul rece, putem avea tendinţa de a mânca şi mai multe dulciuri; pofta pentru acestea poate fi combătută printr-un aport de carbohidraţi complecşi (cerealele integrale, cartof dulce).

Consumul de alcool este interzisiarna?

Consumul de alcool duce la accelerarea circulației sângelui la suprafaŢa pielii. Dilatarea vaselor de sânge poate da senzașirea de încălzire pentru câteva secunde. Persoanele care consumă alcool iarna riscę, de asemenea, sę nu mai resimtę efectele frigului.

Este bine să facem mişcare când este frig?

Persoanele cu o stare bună a sănătăţii nu au contraindicaţie de a face mişcare în exterior iarna.
Aşadar, iarna nu ai motive pentru a hiberna!

Chiar şi plimbările au efecte benefice. Astfel, 20 de minute de mers pe zi pot reduce riscul de boală de inimă cu 30%, potrivit experţilor de la Harvard Medical School.
Primul strat trebuie să fie dintr-un textil care absoarbe umezeala şi o ţine departe de piele (materiale sintetice).

«Pierzi cea mai mare căldură a corpului dacă ai capul descoperit»

Potrivit unui studiu, pierderea de căldură când ai capul descoperit este de 10%. În cazul copiilor, raportul dintre cap şi corp este mai mare decât la adulţi, deci pierderea de căldură este mai pronunţată, de aceea, cu atât mai multe cei mici au nevoie să poarte căciulă.

Protecția solară

Specialiştii avertizează că produsele de protecţie solară trebuie folosite şi iarna, pentru că riscul de expunere la radiaţiile ultraviolete este în continuare prezent. În plus, zăpada şi gheaţa potenţează efectul nociv al radiaţiilor ultraviolete. Astfel, zăpada reflectă până la 80% din radiaţiile nocive. De aceea, folosirea cremelor şi a ochelarilor cu protecţie solară este în continuare recomandată şi iarna, potrivit clicksanatate.ro.

 

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel