Categories: Stil de viaţă

Mituri medicale demontate: Totul despre pierderea în greutate

Mituri medicale demontate: Totul despre pierderea în greutate.

De de ani de zile, marketingul bine gândit și dezinformarea au avut ca rezultat nedorit o îngreunare și o stare de confuzie în ceea ce privește căutarea strategiilor de a atinge sănătatea sau pierderea greutății.

Cel mai ușor pentru industriile care fac bani din indiferența și ignoranța oamenilor este să fabrice tot felul de mituri care nu au nici un fel de bază reală. Astfel, tot felul de informații au ajuns în multe cazuri să fie literă de lege în ce privește sănătatea, nutriția sau pierderea în greutate.

Având în vedere acest lucru, abordăm câteva concepții greșite comune:

Mituri medicale demontate: 1. Sărirea peste micul dejun ajută la pierderea in greutate

Zicala conform căreia micul dejun este cea mai importantă masă a zilei poate fi sau nu adevărată, dar pare puțin probabil ca săriți peste masa de dimineață să ajute la pierderea în greutate.

Motivul din spatele acestei strategii este că lipsa unei mese pe zi duce la un aport general mai mic de calorii. Cu toate acestea, povestea nu este atât de simplă.

Un studiu publicat în 2010, a analizat informații despre aportul alimentar de la 2.184 de persoane cu vârsta cuprinsă între 9 și 15 ani. Douăzeci de ani mai târziu, cercetătorii au cerut din nou aceleași informații.

Ei au comparat datele de la oameni care au sărit peste micul dejun în timpul copilăriei și la vârsta adultă cu datele de la cei care nu au sărit niciodată micul dejun sau au făcut-o doar la vârsta adultă.

În comparație cu celelalte grupuri, participanții care au sărit peste micul dejun atât în ​​copilărie, cât și în perioada adultă au avut tendința de a avea circumferințe mai mari ale taliei, niveluri mai mari de insulină de jeun și niveluri mai ridicate de colesterol total.

Uneori, persoanele care sar peste micul dejun mănâncă mai mult în restul zilei pentru a contracara deficitul. Dar unulstudiu 2013 a constatat că lipsa micul dejun nu duce la a mânca mai mult la prânz. Autorii concluzionează că „sărirea peste micul dejun poate fi un mijloc eficient de a reduce aportul zilnic de energie la unii adulți”.

Cu toate acestea, acești cercetători au monitorizat doar aportul alimentar al participanților la prânz, nu la cină. Și studiul a inclus doar 24 de participanți, așa că ar trebui să ne ferim să tragem concluzii solide din constatări.

Un studiu din 2007, care a implicat peste 25.000 de adolescenți, a căutat legături între săritul peste micul dejun și excesul de greutate. Cercetătorii au evaluat, de asemenea, rolurile consumului de alcool și nivelurile de inactivitate.

Oamenii de știință au descoperit că săritul peste micul dejun a avut o asociere mai puternică cu excesul de greutate decât consumul de alcool sau nivelurile de inactivitate.

O revizuire sistematică și o meta-analiză din 2020 care apar în revista Obesity Research & Clinical Practice este de acord. După analizarea rezultatelor a 45 de studii anterioare, autorii au concluzionat:

„Sărirea peste micul dejun este asociată cu supraponderalitate/obezitate, iar sărirea peste micul dejun crește riscul de supraponderalitate/obezitate.”

2. Alimentele care „ard grăsimile” pot ajuta la pierderea în greutate

Anumite alimente sunt denumite „arde grăsimi”. Acest lucru sună prea frumos pentru a fi adevărat și probabil că este.

Unii oameni susțin că alimente precum ananasul, ghimbirul, ceapa, avocado, sparanghelul, țelina, ardeiul iute, broccoli, ceaiul verde și usturoiul accelerează metabolismul organismului, ajutând astfel organismul să ardă grăsimile.

Cu toate acestea, există puține dovezi științifice că aceste alimente pot ajuta la reducerea greutății.

Mituri medicale demontate: 3. Suplimentele pentru pierderea în greutate pot ajuta

Susținătorii anumitor suplimente susțin că și ele ajută organismul să ardă grăsimile. În realitate, acestea sunt în general ineficient, periculoase, sau amândouă.

Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) raportează că „a găsit sute de produse care sunt comercializate ca suplimente alimentare, dar care de fapt conțin ingrediente active ascunse […] conținute în medicamentele eliberate pe bază de rețetă, ingrediente nesigure în medicamente care au fost eliminate de pe piață sau compuși care nu au fost studiati în mod adecvat în oameni.”

Jason Humbert, manager senior de reglementare la FDA, adaugă:

„De asemenea, am găsit produse de slăbit comercializate ca suplimente care conțin amestecuri periculoase de ingrediente ascunse, inclusiv ingrediente active conținute în medicamente aprobate pentru convulsii, medicamente pentru tensiune arterială și antidepresive.”

5. Nu luați gustări

Oamenii pot crede că gustarea este un păcat principal al dietei. În unele cazuri, totuși, gustarea poate ajuta oamenii să își gestioneze mai eficient aportul caloric. Nu contează atât gustarea în sine, cât gustările pe care le consumăm.

Gustarea poate fi mai complexă decât pare la prima vedere. În timp ce unii gustă țelină, iar alții prăjituri, unii oameni pot gusta pentru că le este foame, iar alții pentru că se plictisesc.

A consuma un fruct sau un iaurt cu conținut scăzut de grăsimi între mese, de exemplu, ar putea reduce pofta de mâncare, împiedicând o persoană să mănânce în exces în timpul mesei sau să recurgă la gustări mai bogate în energie.

În general, gustarea are mai multe fațete – poate sprijini sau împiedica eforturile de scădere în greutate și, în unele cazuri, poate avea un efect redus.

Cercetări mai vechi, din 2007, au investigat rolul gustării în pierderea în greutate. În studiul de un an, cercetătorii au cerut unui grup de participanți să aibă trei mese pe zi, fără gustare. Un al doilea grup a fost rugat să aibă trei mese și trei gustări zilnic. Indivizii din ambele grupuri au consumat cantități echivalente de energie în fiecare zi.

La sfârșitul studiului, autorii nu au găsit nicio diferență în ceea ce privește pierderea în greutate între cele două grupuri; gustarea, se pare, nu a ajutat, nici nu a împiedicat.

Mituri medicale demontate: 6. Unele zaharuri sunt mai rele decât altele

Există un zvon că zaharurile procesate minim, cum ar fi cele din siropul de arțar sau mierea, sunt mai sănătoase decât zahărul alb. În realitate, corpul nostru procesează zahărul în același mod, indiferent de sursa acestuia. Intestinul reduce toate zaharurile în monozaharide.

În loc să ne uităm la procesarea zahărului, este mai important să rețineți cantitatea de zahăr din orice aliment. Toate tipurile de zahăr furnizează aproximativ 4 calorii pe gram.

Mituri medicale demontate: 7. Îndulcitorii artificiali sunt sănătoși

Pentru a-și reduce aportul de zahăr, mulți oameni optează pentru îndulcitori cu conținut scăzut de calorii sau fără calorii, cum ar fi aspartamul. Acest lucru poate reduce numărul de calorii consumate, dar unele studii au legat îndulcitorii artificiali sau nenutritivi cu creșterea în greutate.

Potrivit cercetătorilor, „Datele observaționale sugerează că aportul de rutină de îndulcitori nenutritivi poate fi asociat cu IMC crescut [indicele de masă corporală] și cu riscul cardiometabolic.”

Cu toate acestea, nu toatestudii u ajuns la această concluzie. Cercetătorii și experții în sănătate continuă să discute despre efectele îndulcitorilor nenutritivi asupra pierderii în greutate și asupra sănătății metabolice.

Recent Posts

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

29 de minute ago

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

58 de minute ago

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

10 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

11 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

11 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

12 ore ago

Citeste si: