Sari la conținut

Cele mai vehiculate mituri despre vaccinul coronavirus. Cum comentează cercetătorii?

De la începutul pandemiei și cu precădere de la lansarea vaccinului anti-covid s-au născut o mulțime de mituri privind eficacitatea vaccinului. Populația din întreaga lume s-a împărțit în două tabere: cei care susțin vaccinul și cei care refuză categoric.

Cercetărorul român la Oxford, Ștefan Dascălu, a comentat într-un intrerviu pe larg cele mai frecvente mituri despre vaccin.

Mituri vaccin:  “Serul a fost făcut într-un timp prea scurt”

“Această aparentă grabă în devzoltarea unui vaccin nu a fost deloc așa. Nu este atribuită faptului că s-au sărit sau că s-au ars etape din dezvoltarea și în special din testarea siguranței și eficienței unui vaccin, ci simplul fapt că avem în momentul de față vaccinuri împotriva virusului Sars-CoV-2 este o dovadă a capacității întregii omeniri de a răspunde unui astfel de eveniment care a pus în genunchi întreaga populație a Planetei.

Resursele materiale și umane care au fost implicate în dezvoltarea vaccinului au fost enorme, prin comparație cu dezvoltarea altor vaccinuri proiectate în zeci de ani. Etapele studiului clinic au fost singurele peste care nu s-a putut sări.

Vaccinurile le avem deja de la începutul pandemiei. Singurul motiv pentru care a mai durat atât de mult timp pentru a fi implementate, este doar pentru că au trebuit testate în mod riguros, în special pentru siguranță. S-a demonstrat că sunt sigure și eficiente împotriva virusului”, a precizat Ștefan Dascălu.

Mituri vaccin: “Vaccinul modifică ADN-ul”

“Aceasta este puțin spus o eroare științifică. Este total fals. Nu se poate întâmpla așa ceva, pentru că vaccinul nu conține nimic care ar putea să influențeze genomul și materialul genetic din interiorul celulelor noastre.

Vaccinurile pe bază de ARN, care de obicei sunt ținta acestor conspirații, nu sunt capabile de a face acest lucru, tocmai din motivul că acest ARN este o informație codificată pentru acea proteină “spike” din cadrul virusului care este degradată în foarte scurt timp după ce este exprimată de celulele noastre. În niciun caz nu are capacitatea de a ne modifica celulele și ADN-ul nostru”, a declarat acesta.

Mituri vaccin: “Vaccinul produce reacții adverse în ani de zile”

„Reacțiile imediate sunt ca la orice medicament sau vaccin. Pot exista în urma administrării. Sunt absolut normale. Pot fi raportate, sunt mecanisme clare de raportare și este foarte bine. Trebuie să existe transparență. Nu este un vaccin miraculos, nu este un tratament care, dintr-un număr foarte mare de oameni, să nu cauzeze aceste efecte adverse.

Vaccinul care a fost implementat în România are reacții adverse mai puține decât alte vaccinuri, care sunt și ele aprobate de mulți ani de zile și sunt eficiente. Este totuși un vaccin care nu cauzează aceste reacții adverse imediate într-un procentaj foarte mare la cei care l-au primit. Reacțiile adverse sunt foarte ușoare. Eventual o durere în zona administrării, o durere musculară, o durere de cap, eventual o febră. Toate aceste simptome se rezolvă în maxim câteva zile.

Cu privire la reacțiile alergice care au fost raportate, sunt cazuri mai severe de reacție imediată în urma administrării vaccinului, dar sunt lucruri normale. În locul unde se administrează vaccinul, medicii sunt echipați cu mecanisme de intervenție, în caz că apare un efect advers.

Vaccinurile sunt dezvoltate pe baza unor tehnologii despre care cunoaștem destul de bine ce se poate întâmpla. Nu avem cum să știm ce efecte ar putea avea în 10 ani de zile, dar știința și dovezile ne arată că nu ne așteptăm la astfel de efecte adverse”, explică cercetătorul.

Mit: “Vaccinul nu e eficient pentru că au existat câteva persoane care după ce la o zi sau două după ce au primit prima doză au fost depistate pozitiv cu Sars-CoV-2”

“Dacă persoana a primit vaccinul azi și a doua zi a fost depistată pozitiv cu virusul, asta nu demonstrează absolut nimic despre eficacitatea vaccinului, pentru că a se dezvolta o imunitate adaptivă de memorie în urma vaccinării durează în jur de două săptămâni. Pentru a avea un răspuns măsurabil care să poată organismul nostru să se lupte cu virusul este necesar un anumit interval de timp de câteva săptămâni.

Simplul fapt că o persoană care a doua, a treia zi sau chiar o săptămână după este depistată pozitiv, nu relevă absolut nimic despre eficacitatea vaccinului.

În schimb, după o perioadă mai lungă de timp sistemul nostru imunitar își dezvoltă această memorie și chiar și atunci se poate ca în momentul în care persoana intră în contact cu un individ pozitiv, să capete această infecție.

Este foarte important de precizat condițiile în care se poate întâmpla. Nu se știe exact dacă acesta este cazul. Chiar dacă ar fi, tocmai prin acel răspuns imun dobândit în urma vaccinării, acea infecție nu se va mai manifesta ca infecția în absența vaccinului.

Individul care a fost vaccinat și a intrat ulterior în contact cu virusul își va folosi acei anticorpi și acel răspuns al celulelor T pentru a răspunde împotriva virusului și pentru a-l elimina într-un timp foarte scurt.

Cel mai important lucru de precizat este chiar și în urma administrării unei singure doze se dezvoltă un răspuns imun suficient de competent pentru a preveni cazurile severe.

Dacă prin vaccinare reușim să reducem impactul simptomelor la nivelul unei răceli simple, atunci vaccinul și-a făcut treaba”, conchide Dascălu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel