Sari la conținut

Mituri despre covid-19 pe care nu ar trebui să le crezi

COVID-19 Origini

Mituri despre covid-19: COVID-19 a fost creat într-un laborator.

Fapt: Oamenii de știință încă analizează originea COVID-19, dar știu că este puțin probabil să se fi născut la un laborator. Pe baza studiilor altor coronavirusuri, ei cred că virusul ar fi putut începe la lilieci și a evoluat prin a infecta oamenii.

Siguranța vaccinului

Mituri despre covid-19: Vaccinurile COVID-19 sunt nesigure, deoarece companiile medicamentoase le-au creat rapid.

Fapt: Deoarece suntem într-o pandemie globală, companiile medicamentoase au cheltuit mult timp și bani realizând rapid vaccinurile COVID-19. Dar asta nu înseamnă că sunt nesigure. Toate vaccinurile din SUA trec prin studii stricte pentru a se asigura că sunt sigure și că vor funcționa. De asemenea, FDA, care reglementează vaccinurile, trebuie să le aprobe.

Boala vaccinului COVID-19

Mit: Vaccinurile mă vor îmbolnăvi de COVID-19.

Fapt: Niciunul dintre vaccinurile aprobate COVID-19 din SUA sau alte companii care dezvoltă în prezent vaccinuri, nu are virusul viu care provoacă COVID-19. Concluzia: un vaccin COVID-19 nu vă poate îmbolnăvi de boală.

Vaccinul și Sarcina

Mituri despre covid-19: Nu voi putea rămâne gravidă sau nu voi duce sarcina la capăt dacă iau un vaccin COVID-19.

Fapt: Acest mit a apărut pe social media. Acesta susține că anticorpii produși din vaccinurile COVID-19 se vor lega de proteinele din placentă (organul care dă hrană unui copil nenăscut și oxigen) și va opri sarcina. Studiile științifice nu susțin această idee și nici o dovadă nu leagă COVID-19 de infertilitate.

Imunitatea populației

Mit: Imunitatea populației va încetini răspândirea COVID-19.

Fapt: Imunitatea efectivului este atunci când suficient de mulți membri ai unei populații au dezvoltat imunitate la o boală pentru a opri răspândirea ei în întreaga populație. Pentru a atinge imunitatea efectivului cu COVID-19, oamenii de știință cred că 70% dintre noi ar trebui să fie infectați cu virusul. Acest lucru ar cauza alte milioane de cazuri și decese. De asemenea, ar pune mai multă presiune pe spitale și economie. În plus, imunitatea poate dura doar 3-9 luni. Experții preferă să elimine virusul cu vaccinuri.

Suplimente

Mit: Suplimentele de vitamine și minerale pot vindeca COVID-19.

 

Fapt: Vitaminele D și C și mineralul zinc vă pot stimula sistemul imunitar și vă pot proteja împotriva virușilor. Acest lucru este valabil mai ales pentru persoanele cărora le lipsește aceste suplimente. Dar nu există dovezi că ar fi un remediu sau un tratament pentru COVID-19 dacă aveți deja boala.

Consumul de apă caldă

Mitul: consumul de apă caldă îmi clătește virusul COVID-19 din gât.

Fapt: Deși apa este vitală pentru sănătatea dumneavoastră generală, știința nu susține ideea că consumul de apă caldă vă protejează de COVID-19. Singurul lucru pe care l-ar putea face este să vă calmeze gâtul și să vă ușureze tusea dacă sunteți deja bolnav. În loc să beți apă caldă, spălați-vă mâinile cu ea.

Băi fierbinți

Mit: A face o baie fierbinte poate opri COVID-19.

Fapt: Ideea din spatele acestui mit este că temperaturile ridicate pot ucide coronavirusul. Dar să faci o baie în apă prea fierbinte îți poate arde pielea. Cel mai bun mod de a îndepărta COVID-19 este să vă spălați mâinile cu săpun și apă caldă. Spălarea scapă de virușii de pe mâini pe care i-ai putea transfera în ochi, nas și gură.

Mutații

Mit: Vaccinurile COVID-19 nu funcționează pe noi tulpini de virus.

Fapt: este normal ca virușii să se schimbe în timp. Oamenii de știință au găsit mai multe tulpini de COVID-19 în întreaga lume, inclusiv în Marea Britanie, Africa de Sud și Brazilia. Se pare că se răspândesc mai ușor, dar în acest moment nu există dovezi că te îmbolnăvesc sau provoacă mai multe decese. Oamenii de știință încă studiază dacă vaccinurile COVID-19 funcționează împotriva acestor mutații.

Reinfectarea

Mit: Am avut COVID-19, deci sunt imun.

Fapt: Oamenii de știință au studiat viruși similari și spun că este posibil să vă infectați cu COVID-19 de mai multe ori. Învăță în continuare mai multe despre probabilitatea de a te infecta din nou, cât de des se întâmplă și cine are șanse mai mari de a contracara boala. Chiar dacă ați avut COVID-19, ar trebui să purtați în continuare o mască în public, să stați departe de mulțimi și să vă spălați pe mâini.

Vaccinuri și alergii

Mit: Am alergii, deci nu pot primi un vaccin COVID-19.

Fapt: În cazuri rare, unele persoane au avut o reacție alergică gravă (numită anafilaxie) la vaccinurile COVID-19. Dacă sunteți alergic la orice ingredient dintr-un vaccin mRNA COVID-19, nu primiți doza. Dar dacă aveți alergie la un animal, alimente, polen sau alte tipuri de alergii, vă puteți vaccina.

Adunări

Mitul: Adunările mici nu răspândesc COVID-19.

Fapt: Casele de îngrijire medicală, închisorile și alte grupuri mari aflate în contact strâns sunt motivul răspândirii, dar întâlnirile mici sunt încă o sursă. Vă creșteți șansele de a vă infecta cu COVID-19 atunci când vă adunați cu oameni care sunt:

  • În afara gospodăriei tale
  • Nu respectă distanțarea socială sau purtarea măștilor
  • Rețineți că unele persoane cu virusul nu prezintă simptome, dar pot să le răspândească altora.

Test negativ

Mit: Un test negativ COVID-19 înseamnă că nu sunt infectat.

Fapt: dacă dați rezultate negative, înseamnă că probabil nu ați avut COVID-19 când a fost colectată proba. Este încă posibil să dai test pozitiv mai târziu și să te îmbolnăvești. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că unele teste arată un rezultat fals negativ. Chiar dacă dați rezultate negative, ar trebui totuși să vă protejați de virus.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel