În lupta cu cancerul de sân există o grămadă de mituri, iar lipsa de informații din unele sate din România duce la propagarea acestor mituri. Din fericire, astăzi tratăm problema acestor mituri. Iată ce este adevărat și ce nu
1.Antiperspirantele cresc riscul de cancer
Societatea Americană de Cancerspune că acesta este doar un mit. Zvonul a luat amploare în momentul în care câţiva parabeni suspecţi au fost folosiţi în deodorante şi aveau proprietăţi în a diminua hormonul estrogen, dar nu s-a găsit nicio conexiune între deodorante şi cancerul de sân.
2. Cofeina creşte riscul de cancer la sân
Zvonurile spun că băutura delicioasă pe care o bem în fiecare dimineaţa creşte riscul, însă studiile au arătat că face exct opusul – cofeina scade riscul.
3. Implanturile cresc riscul de cancer la sân
Fals! Femeile care au implanturi de silicon nu au şanse mai mari să facă cancer, decât o femeie care poartă cupa A. Testarea pentru femeile cu implanturi este mai dificilă, deoarece necesită raze X în locul analizelor obişnuite.
4. Sânii mici descresc riscul de cancer la sân
Mărimea nu are legătură cu aceasta boală. Chiar şi bărbaţii pot dezvolta o formă de cancer la sân. Sânii mari sunt mai greu de examinat decât sânii mai mici, dar nu este nicio diferenţă.
5. Istoricul medical al mamei influenţează riscul de cancer la sân mai mult decât al tatălui
În niciun caz. Ambele părţi li istoricul lor medical contează în evaluarea riscului. Bărbaţii pot avea cancer la sân, însă femeile sunt mult mai susceptibile, aşa că este important să verifici arborele genealogic medical al familiei.
6. Radiaţiile de la analize nu favorizează creşterea riscului de cancer la sân
Cantitatea de radiaţii folosite la analize este minimă şi nu prezintă riscuri. Medicii recomandă un control o dată la doi ani, deoarece prevenţia este cea mai bună formă de tratament.
7. Femeile supraponderale şi femeile cu greutate normală au aceeaşi rată de risc
Dacă eşti supraponderală riscul să dezvolţi cancer la sân creşte, însă un stil de viaţă sănătos te va ajuta să rămâi sănătoasă.
8. Avorturile cresc riscul de cancer la sân
Fals! Avortul dereglează ciclul hormonal pentru femeie însărcinată, însă chiar dacă cancerul la sân este strâns legat de nivelul hormonal, foarte multe studii au arătat că nu există nicio legătură între femeile care au avortat şi cancer.
Faza lunii pe 5 noiembrie 2024. Sfaturi importante: Pe 5 noiembrie 2024, Luna crește, a…
Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…