Din cuprinsul articolului
Ţuica fiartă, această băutura tradițională românească, continuă să fie apreciată atât pentru gustul său unic, cât și pentru beneficiile asupra sănătății.
Mai mult, este un remediu popular utilizat de generații întregi pentru a combate răceala și a ne încălzi în zilele geroase de iarnă. Combinată cu mirodenii potrivite, țuica fiartă devine un aliat împotriva răcelilor și altor afecțiuni ale sezonului rece pentru că reușește să stimuleze sistemul imunitar.
NU este recomandat consumul de ţuică celor care suferă de ulcer, hepatită, persoanelor sedentare, anemice, care muncesc în frig şi femeilor gravide. Ţuica fiartă se bea în cantităţi mici (20 – 150 ml).
Utilizări terapeutice
Medicina naturistă românească își are rădăcinile în practicile dacilor, care utilizau plante medicinale și băuturi fermentate pentru a trata diverse afecțiuni.
Strămoșii românilor au descoperit că țuica fiartă nu doar că ajută la ameliorarea simptomelor de gripă, dar oferă și alte beneficii importante.
Potrivit experților, combinația de alcool și condimente precum piperul sau cuișoarele ajută la deschiderea căilor respiratorii și la oxigenarea optimă a sângelui. În plus, vaporii calzi dilată vasele capilare și favorizează o mai bună circulație.
Specialiștii spun că această băutură alcoolică, dacă este consumată în doze mici poate proteja inima si poate trata anumite probleme ale stomacului si ale bilei.
De asemenea, conform cercetătorilor, anumite enzime pe care le conține această băutură ajută la reducerea depunerilor de colesterol pe artere și are un rol în prevenirea aterosclerozei şi a infarctului miocardic.
De altfel, țuica este comparată cu un medicament, iar consumul moderat, cel mult 30 de ml pe zi, este recomandat pentru ameliorarea problemelor digestive. Se știe că țuica de prună este un produs spirtos de maximum 40 – 45 de grade şi se produce din prunele de vară.
Rețeta de țuică fiartă
Pentru a obține efectul dorit, țuica fiartă trebuie preparată cu atenție, utilizând ingrediente care îi sporesc eficiența.
Rețeta clasică include 150 ml de țuică, 6-7 boabe de piper, 3-4 cuișoare și o linguriță de miere sau zahăr.
Consumarea acestei licori în cantități moderate ajută la prevenirea pneumoniei și reduce simptomele răcelii.
Totodată, frecțiile cu țuică fiartă sunt utilizate pentru a stimula transpirația, ajutând astfel organismul să elimine toxinele.
Ce spune știința?
Cercetările recente au demonstrat că țuica de prune conține enzime care contribuie la reducerea colesterolului și la curățarea arterelor. Această băutură tradițională accelerează producția de globule roșii datorită fierului pe care îl conține, ajutând astfel la combaterea anemiei.
Roxana Tomescu, asistentă la o farmacie homeopată din Slobozia, explică beneficiile acestei băuturi: „Fierul pe care îl conține licoarea care dă bună dispoziție ajută la regenerarea sângelui”, spune ea.
De asemenea, vaporii de țuică cu piper pot deschide căile respiratorii și pot diminua congestia nazală, un efect apreciat în sezonul rece. „Mirosul emanat prin combinația lichidului cu respectivul condiment ajută la desfundarea nasului. Atât țuica, cât și piperul au în compoziție anumite substanțe cu rol decongestionant”, completează Tomescu.
Citeşte continuarea AICI.