Categories: Expertul zilei

Mitul suplimentelor. Cercetător român: „Cel puţin 90% sunt apă de ploaie”

Doctorul Costel Atanasiu este cercetător virusolog în Statele Unite, iar într-una dintre postările sale pe rețelele de socializare acesta lansează un avertisment și anume că „suplimentele din faramcii sunt apă de ploaie”.

Potrivit cercetătorului, efectele miraculoase ale suplimentelor sunt doar propriile opinii ale producătorilor și o strategie de marketing pentru a le vinde și nici pe departe nu sunt studii bazate pe cercetări științifice.

„Cel puţin 90% dintre suplimentele vândute în farmacii sunt apă de ploaie. Toate proprietăţile miraculoase pe care, chipurile, le au aceste produse reprezintă doar părerile producătorilor şi NU sunt confirmate de studii ştiinţifice. Singurele suplimente pe care trebuie să le luaţi sunt vitaminele şi unele minerale, dar şi acolo trebuie luate la indicaţia şi sub supravegherea medicului pentru că excesul de vitamine este dăunător. Se poate face o analiză ca să se determine dacă aveţi carenţe din anumite vitamine”, spune Costel Atanasiu.

Potrivit acestuia, una din cele mai mari carențe a organismului  uman este carența de vitamina D.

„Motivul pentru care avem carenţe de vitamina D este foarte simplu: corpul uman n-a fost să petreacă atât de mult timp în casă, el trebuia să fie aproape tot timpul afară, în soare. Binenţeles că putem lua vitamina D şi din mâncare, dar cea mai mare parte se formează întotdeauna atunci când stăm la soare. Aşa că trebuie să compensăm această carenţă prin ingerarea de vitamina D. Uneori, chiar şi un aport corespunzător de vitamina D nu este suficient, persoanele respective având tulburări de metabolism care fac ca vitamina D să nu fie reţinută corespunzător de organism”, explică Atanasiu.

Potrivit acestuia, vitamina D este implicată în multe procese biologice, dar cel mai important este implicarea ei în buna funcţionare a sistemului imunitar şi a sistemului nervos.

„Pentru sistemul nervos, dacă la vitamina D se adaugă şi un complex de vitamina B, rezultatele se văd imediat”, concluzionează cercetătorul român.

 

Recent Posts

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

4 minute ago

Horoscop 4-11 noiembrie 2024, cu Cristina Demetrescu: zodia care va reuși să mute munții din loc! Succes pe toate planurile

În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…

24 de minute ago

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

44 de minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

o oră ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

o oră ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

2 ore ago

Citeste si: