Sari la conținut

Miting de protest în Piața Victoriei

sursa foto: wikipedia.org

Un miting de protest, la care participă, între alții, CFR-ști, militari în rezervă, polițiști, mineri și silvicultori, se desfășoară în Piața Victoriei din București. Protestatarii sunt nemulțumiți de prevederile așa-numite ordonanțe „trenuleț”, dar și de anumite legi speifice domeniilor lor de activitate.

Nemulțumirile protestarilor adunaţi, în fața Guvernului României, sunt legate de prevederile ordonanțe numite „trenuleţ”, adoptată la sfârșitul anului trecut și prin care sporurile și primele bugetarilor nu vor crește în 2025 și vor rămâne la nivelul din noiembrie 2024.

Acțiunea de protest este autorizată până la ora 16:00 și sunt prezenți la protest pentru revendicări sindicate, federaţii sindicale ale pensionarilor, reprezentanţii poliției, ai armatei, ai minerilor, ai silvicultorilor, dar și ai Aeroportului Henri Coandă și ai Metrorex. Deocamdată, numărul protestatarilor este de până în 5.000.

Lor li se alătură și alții care vin din toată țara. Se scantează „Jos Guvernul”, nu se mai poate așa”. Aceleași texte sunt și pe pancartele și steagurile lor.

Traficul rutier în Piața Victoriei este asigurat pe benziile din fața Guvernului, fără a fi restricționat. Protestatarii sunt poziționați în centrul pieței, în zona special amenajată, fără a deranja traficul.

Miting de protest. Bugetarii vor noi privilegii

Silvicultorii cer și plata compensaţiilor de la bugetul statului, restante pentru anul 2024, reprezentând serviciile silvice obligatorii prestate de administratorii de păduri şi plata alocaţiilor bugetare aferente susţinerii activităţii de administrare a pădurilor proprietate publică, administrarea ariilor naturale protejate şi respectiv creşterea cailor de rasă, conform reglementărilor Legii 331/2024 – Codul Silvic.

O altă revendicare se referă la exceptarea administrării pădurilor statului de la aplicarea guvernanţei corporative, aşa cum au fost exceptaţi administratorii pădurilor aparţinând unităţilor administrativ-teritoriale prin Noul Cod Silvic – Legea 331/2024.

„Solicitarea de înlocuire a guvernanţei corporative, formă de management ce are ca principal obiectiv maximizarea profitului, este bazată pe necesitatea aplicării managementului forestier durabil la păduri, aşa cum se întâmplă la nivelul statelor europene (conform Rezoluţiei H1 a Conferinţei de la Helsinki privind protecţia pădurilor în Europa, adoptată în anul 1993).

Specialiştii consideră că unica formă de management care poate asigura continuitatea în gospodărirea şi protejarea pădurilor prin dezvoltarea echilibrată şi unitară a celor trei funcţii ale pădurilor: funcţia socială, funcţia ecologică şi cea economică, este managementul forestier durabil”, au argumentat ei.

Popescu Daniela

Popescu Daniela, jurnalist cu peste 10 ani de activitate, a scris articole din domeniul social, cultural, medical, economic. A colaborat cu mai multe publicatii printre care enumeram Evenimentul zilei, Animal Zoo, Capital, Evz Monden.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel