Sari la conținut

Mit sau realitate: Deodorantele cresc riscul de cancer la sân

sanatatea sanilor
Sursa foto: arhiva Doctorul ZIlei
Investigatiimedicale la san

Antiperspirantele și cancerul la sân. Se pare că pericolele ingredientelor din produsele de îngrijire personală sunt descoperite tot timpul.

Chiar luna trecută, National Institutes of Health (NIH) a descoperit că femeile care folosesc produse de chimice pentru îndreptarea părului au un risc de două ori mai mare de a dezvolta cancer uterin. Și în 2021, un studiu a constatat că peste jumătate dintre produsele cosmetice conțin PFA potențial dăunătoare.

Deci, este ușor de înțeles cum temerile legate de antiperspirante au devenit atât de răspândite. La urma urmei, pare suspect că majoritatea tumorilor mamare apar în apropierea axilei.

Legătura dintre antiperspirante și cancer de sân

Dar, așa cum ne arată știința zvonurile nu se adeveresc întotdeauna. Nu a existat niciodată un studiu uman care să arate că utilizarea de antiperspirante este legată deun risc crescut de de cancer de sân. Și Institutul Național al Cancerului și Societatea Americană a Cancerului resping ambele această afirmație, susținând că e falsă.

Zvonul a început să se propage în anii ’90, după ce a circulat un e-mail în care se afirma că ingredientele comune din antiperspirante provoacă cancer de sân. Apoi, cercetările din 2003 și 2009 au găsit dovezi slabe, nesubstanțiale care să suțină teoria.

Odată ce „frumusețea naturală” a câștigat popularitate, demonizarea antiperspirantelor s-a accelerat și dintr-o dată părea că toată lumea folosește deodorant natural.

„Deodorant natural” este un termen umbrelă care se referă, de obicei, la deodorantele care nu conțin aluminiu sau parabeni. Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA), nu reglementează cuvântul „natural”, așa că este în esență lipsit de sens.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel