Din cuprinsul articolului
Folosit în milioane de case, cuptorul cu microunde este un aparat rapid și convenabil pentru reîncălzirea și gătirea anumitor alimente.
Cu toate acestea, circulă multe teorii despre presupusele efecte nocive ale folosirii acestuia. Există într-adevăr riscul să schimbe calitatea alimentelor sau să vă afecteze sănătatea? Iată ce spun experții!
Unii oameni sunt îngrijorați de undele electromagnetice emise de cuptoarele cu microunde, temându-se că ar putea fi periculoase pentru sănătate. Cu toate acestea, potrivit Centrului canadian pentru sănătate și siguranță în muncă, aceste temeri sunt nefondate:
- Microundele nu sunt radioactive: nu modifică structura alimentelor și nu prezintă risc de contaminare;
- Undele rămân prinse în dispozitiv și se opresc imediat ce acesta se oprește. Standardele de siguranță impuse producătorilor garantează etanșarea perfectă a dispozitivelor;
- Fără impact negativ asupra nutrienților: Gătitul la microunde păstrează vitaminele și mineralele alimentelor mai bine decât alte metode obișnuite de gătit.
Dacă ușa cuptorului cu microunde este deteriorată sau sigiliul este uzat, duceți-o la reparat înainte de a o folosi din nou.

De ce ar putea fi un cuptor cu microunde o opțiune bună?
Contrar credinței populare, cuptorul cu microunde este o sursă de gătit sănătos și rapid. Potrivit nutriţionistului Matias Vidal, această metodă de gătit are multe avantaje:
- Gătirea rapidă fără grăsimi: vă permite să gătiți alimente fără a adăuga ulei sau unt, promovând astfel o dietă echilibrată;
- O mai bună conservare a vitaminelor: „Gătitul în cuptorul cu microunde păstrează foarte bine vitaminele, chiar mai bine decât gătitul în apă sau la abur”, explică expertul.
- Eliminarea bacteriilor: Această metodă de gătit este eficientă și în distrugerea anumitor agenți patogeni prezenți în alimente.
Ce alimente pot fi gătite în cuptorul cu microunde?
Cuptorul cu microunde este foarte eficient pentru a găti anumite alimente în doar câteva minute:
- Ouă: perfecte pentru o omletă rapidă sau omletă;
- Pește: gătirea în cuptorul cu microunde păstrează carnea fragedă și gustoasă;
- Cartofi: după câteva minute se înmoaie şi sunt gata de consumat;
- Piept de pui: gătire rapidă fără adăugare de grăsime;
- Legume: bogate în apă, sunt ideale pentru aburirea rapidă. Doar tăiați-le în fâșii subțiri, adăugați puțină apă și condimente.
De menţionat că trebuie evitată vesela din plastic pentru prepararea mâncărurilor la cuptorul cu microunde. Potrivit experților, aceste aparate nu modifică structura alimentelor și nu prezintă niciun pericol, atâta timp cât sunt utilizate corect și menținute în bune condiții.