Mit dezmințit: suplimentele de vitamina D nu previn ACEASTĂ boală!

Mit dezmințit: suplimentele de vitamina D nu previn ACEASTĂ boală!

Suplimentele zilnice de vitamina D nu par să prevină dezvoltarea diabetului de tip 2 la persoanele deja cu risc crescut de apariție a bolii, arată un studiu. Diabetul de tip 2 afectează aproximativ 480 de milioane de oameni din întreaga lume și se preconizează că va crește la 700 de milioane până în 2045.

Încă o jumătate de miliard de oameni au toleranță la glucoză afectată sau pre-diabet, sau niveluri mai mari decât cele normale ale zahărului din sânge care, dacă nu sunt tratate, se pot dezvolta. în diabet de tip 2.

Unele studii au arătat că deficiența de vitamina D este asociată cu un risc crescut de diabet în viitor, dar studiile cu suplimente de vitamina D pentru prevenirea afecțiunii au arătat rezultate inconsistente.

Mit dezmințit: suplimentele de vitamina D nu previn dezvoltarea diabetului de tip 2

Noul studiu, publicat de The BMJ, arată că suplimentele nu au avut un efect semnificativ clinic la adulții cu risc ridicat, dar sugerează că ar putea exista un beneficiu pentru persoanele cu secreție insuficientă de insulină, deși această constatare rămâne neclară.

În cadrul studiului, echipa a evaluat dacă eldecalcitolul, care este o formă activă de vitamina D utilizată pentru a trata osteoporoza în Japonia, ar putea reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2 în rândul persoanelor cu toleranță redusă la glucoză.

Ei au analizat 1.256 de adulți japonezi cu toleranță redusă la glucoză, recrutați din trei spitale din Japonia și au fost împărțiți în două grupuri: o doză zilnică standard de eldecalcitol (630 de participanți) sau placebo (626 de participanți). Ulterior, au fost evaluați pentru diabet la fiecare trei luni pe o perioadă de urmărire de trei ani.

În această perioadă, cercetătorii nu au găsit diferențe semnificative între grupurile la cei care au dezvoltat diabet (12,5% în grupul cu eldecalcitol și 14% în grupul placebo) sau ale căror niveluri de zahăr din sânge au revenit la normal (23% în grupul cu eldecalcitol și 20% în grupul placebo).

Totuși, echipa a găsit o creștere semnificativă atât a densității minerale osoase a spatelui, cât și a șoldului în rândul celor care au luat eldecalcitol, comparativ cu placebo.

„Deși tratamentul cu eldecalcitol nu a redus semnificativ incidența diabetului în rândul persoanelor cu pre-diabet, rezultatele au sugerat potențialul unui efect benefic al eldecalcitolului asupra persoanelor cu secreție insuficientă de insulină”, au spus cercetătorii, solicitând studii suplimentare pentru a determina dacă vitamina D este benefic pentru persoanele cu prediabet.

Recent Posts

Faza lunii pe 5 noiembrie 2024: sfaturi importante

Faza lunii pe 5 noiembrie 2024. Sfaturi importante:  Pe 5 noiembrie 2024, Luna crește, a…

5 minute ago

Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult este indicat să slăbești într-o săptămână

Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…

25 de minute ago

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

10 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

10 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

11 ore ago

Citeste si: