Din cuprinsul articolului
Mit despre ciocolată și adevărul din spatele ei. Ciocolata este considerată un produs dăunător pentru sănătate. Mulți medici chiar avertizează că acest desert poate duce la obezitate. Cu toate acestea, dacă respectați măsura și știți ce fel de ciocolată să consumați, atunci nu vor fi probleme cu sănătatea și excesul de greutate.
Mituri despre ciocolată
Afirmația că toată ciocolata provoacă obezitate este un mit, subliniază nutriționistul Oleg Kravchenko.
„Singurul lucru care poate afecta negativ aspectul este folosirea excesivă a ciocolatei, care conține mult zahăr adăugat și diverse umpluturi, inclusiv caramel”, spune expertul.
Toate aceste ingrediente suplimentare reduc beneficiile desertului și măresc conținutul caloric al acestuia, dar dacă consumi ciocolată neagră, nu vor exista consecințe negative pentru sănătatea ta, subliniază Oleg Kravchenko.
Medicul arată că prezența ciocolatei negre în alimentație va aduce chiar și beneficii pentru sănătate. Acest desert, dacă este consumat cu moderație, poate favoriza pierderea în greutate. Boabele de cacao conțin o substanță care poate descompune grăsimile – teobromina.
„Potrivit cercetătorilor, ciocolata neagră conține de cinci ori mai mult din acest element benefic decât ciocolata cu lapte”, spune medicul.
Cercetările arată că flavonoidele îmbunătățesc funcția trombocitelor, ceea ce, la rândul său, minimizează probabilitatea apariției cheagurilor de sânge. În caz de anxietate crescută la o persoană, consumul de ciocolată ajută la reducerea stresului, favorizând relaxarea. Cofeina conținută în cacao activează creierul.
„O analiză publicată în august 2011 într-un jurnal medical britanic a legat ciocolata de bolile de inimă și problemele metabolice. Studiul a constatat că ciocolata poate reduce riscurile cardiace, altele decât atacul de cord cu 37%. De asemenea, a arătat o reducere cu 35% a probabilității de tip. 2 diabet cu utilizarea lui”, relatează expertul.
În 2012, profesorul australian Christopher Reid a descoperit că ciocolata neagră poate reduce riscul de atacuri de cord și accident vascular cerebral. Cercetările sale s-au concentrat asupra persoanelor cu sindrom metabolic și hipertensiune arterială, dar fără boli de inimă sau diabet. Consumul regulat de ciocolată cu cacao reduce șansele de complicații cardiace cu cel puțin 60%.
Conform studiilor științifice, există mai multe vitamine care s-au dovedit a susține sănătatea inimii, reducând…
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a subliniat cu ocazia Zilei Internaţionale de…
Camelia Pătrășcanu subliniază că tranzitul lui Mercur în Săgetător, care a început pe 3 noiembrie…
Ion Țiriac s-a angajat într-un proiect caritabil ambițios alături de Fundația Metropolis, care vizează construirea…
Novo Nordisk, compania daneză care a revoluționat deja piața cu medicamentele Ozempic și Wegovy, se…
APMGR. Producătorii de medicamente generice atrag atenția că românii ar putea rămâne fără Paracetamol și…