Din cuprinsul articolului
Această planta veche, cunoscută științific sub numele de Withania somnifera, a fost folosită de mii de ani în medicina ayurvedică. Dacă vă gândiți să o folosiţi în special pe termen lung, consultați mai întâi medicul mai ales dacă aveți boli cronice sau luați alte medicamente.
Cunoscută științific sub denumirea de Withania somnifera, ashwagandha este o plantă comună folosită de mii de ani în medicina ayurvedică – un vechi sistem indian de vindecare bazat pe credința că sănătatea și bunăstarea depind de un echilibru între corp, minte și spirit. Ayurveda pune accent pe o abordare holistică a sănătății folosind tratamente naturiste, cum ar fi remedii pe bază de plante, modificări ale dietei, kinetoterapie, meditație și yoga.
Ce spune știința?
Rădăcina de Ashwagandha a fost folosită în medicina tradițională ca adaptogen, adică ar putea ajuta oamenii să devină mai rezistenți la diferite tipuri de stres, fie biologic, fizic sau chimic.
Cea mai puternică dovadă disponibilă pentru ashwagandha este cea pentru ameliorarea stresului și a anxietății. Acest lucru se poate datora parțial efectului său de reglare asupra hormonilor de stres, cum ar fi cortizolul.
Ashwagandha este, de asemenea, cunoscut pentru capacitatea sa de a îmbunătăți calitatea somnului. Partea „somnifera” a numelui său științific, care înseamnă „inducerea somnului”, sugerează efectele sale.
Unele studii arată că poate ajuta oamenii să adoarmă mai repede și să se bucure de un somn mai profund și mai odihnitor, crescând astfel nivelul de energie.
Acest lucru poate fi benefic pentru persoanele care suferă de insomnie. Dar nu există dovezi care să arate dacă este mai bine decât să luați pastile de dormit, atra atenţia specialişti citaţi de The Independent.
Beneficii
Cuvântul sanscrit „ashwagandha” înseamnă „mirosul unui cal”, simbolizând capacitatea acestuia de a oferi puterea și rezistența unui cal. Sportivii și pasionații de fitness pot beneficia de capacitatea ashwagandha de a îmbunătăți performanța fizică. Unele cercetări indică faptul că ashwagandha poate îmbunătăți puterea, masa musculară și utilizarea oxigenului în timpul exercițiilor fizice.
Ashwagandha a fost legată de o funcție cognitivă îmbunătățită, cum ar fi o mai bună memorie și concentrare. Studii mici, care implică persoane în vârstă care au o anumită afectare cognitivă, sugerează că ashwagandha poate ajuta la reducerea stresului oxidativ – molecule dăunătoare numite radicali liberi care pot deteriora celulele din organism – și inflamația, care poate afecta negativ memoria și procesele de gândire.

Ashwagandha este bogat în substanțe fitochimice, inclusiv withanolide, despre care se crede că ajută celulele să absoarbă glucoza din sânge. Acest lucru poate scădea zahărul din sânge atât la persoanele sănătoase, cât și la cei cu diabet, deși trebuie făcute studii mai ample. În studiile pe animale, withanolidele prezintă activitate antiinflamatoare.
Riscuri şi efecte secundare
Experţii atrag totuţi atenţia că această plantă prezintă riscuri și efecte secundare. Siguranța pe termen lung a ashwagandha nu este bine documentată. Cele mai multe studii s-au concentrat pe utilizarea pe termen scurt, de obicei până la trei luni, dar beneficiile pot dura câteva săptămâni sau luni până când apar. Cele mai frecvente efecte secundare sunt tulburări ușoare de stomac și greață.
Utilizarea acestuia nu este recomandată persoanelor cu unele afecțiuni preexistente de sănătate, cum ar fi boala hepatică. Totodată, ashwagandha poate stimula sistemul imunitar, provocând potențial accese la persoanele cu afecțiuni autoimune, cum ar fi scleroza multiplă și artrita reumatoidă.
De asemenea, este posibil ca ashwagandha să interacționeze cu unele medicamente, cum ar fi imunosupresoare, sedative și medicamente pentru hormoni tiroidieni. Cercetările sugerează că ashwagandha poate influența funcția tiroidiană, în special prin creșterea nivelului de hormoni tiroidieni şi poate interacționa cu medicamentele tiroidiene, cum ar fi levotiroxina, ducând posibil la supramedicație.
Femeile însărcinate și care alăptează sunt sfătuite să evite ashwagandha, în special la doze mai mari, existând riscul unor avorturi spontane.