Din cuprinsul articolului
Lector dr. Lygia Alexandrescu a explicat cum se combină corect nutrienții. Potrivit medicului, unii nutrienți consumați împreună îşi îmbunătățesc absorbția. Altiă îşi pot inhiba absorbția daca sunt consumati la aceeasi masa.
Dr. Lygia Alexandrescu a dat câteva exemple de alimente care nu trebuie combinate: broccoli cu fasole sau salata verde cu linte, migdale sau caju cu seminte de susan sau spanac și lapte de ovaz/orez fortificat.
Se ştie că fierul vine în două forme, hem și non-hem. Fierul non-hem se găsește în plante și nu este la fel de bine absorbit ca fierul tip hem găsit în produsele de origine animală. Vitamina C ajută la trecerea fierului în stare feroasă, care este mai ușor absorbită.
De exemplu: Stoarceți o lămâie proaspata peste o salate verde sau de spanac, adăugați căpșune feliate la orice cereale pentru micul dejun sau mazăre verde în salata de fasole
Vitamina D acționează ca un factor care orientează calciul în oase pentru a le construi/mentine puternice. Pentru ca vitamina D este greu de obținut în cantități suficiente in mod natural si din alimentatie, se recomandă suplimentarea impreuna cu calciul
Exemple: alimentele functionale cum sunt: laptele sau cerealele fortificate/imbogatite cu vitamina D
Vitaminele solubile în grăsimi includ vitaminele A, D, E și K care necesită ca grăsimea să fie prezentă pentru ca acestea sa fie absorbite în mod optim în organism.
Exemple: Ulei de măsline stropit dupa gatire pe cartofi dulci copți, migdale sau nuci nesărate ca o gustare de după-amiază, piure de avocado întins pe pâine prăjită cu cereale integrale, nuci presarate pe spanac sau broccoli.
Aceste minerale se leagă între ele împiedicând absorbția în organism. Un studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition a arătat că o doză de 165 mg de calciu (sub formă de lapte) a redus absorbția fierului cu până la 50-60%. Se recomandă ca alimentele care contin calciu să fie consumate la cina nu numai pentru o absorbție îmbunătățită, ci și pentru un somn linistitor, pentru proprietățile lor miorelaxante.
Exemple de alimente care nu trebuie combinate: Broccoli cu fasole sau salata verde cu linte
Acidul oxalic se leagă de calciu pentru a forma săruri insolubile care nu pot fi absorbite. De asemenea, acest acid împiedică absorbția magneziului in organism.
Exemple de alimente care nu se combina: Migdale sau caju cu seminte de susan sau spanac și lapte de ovaz/orez fortificat
Acidul fosforic se leagă de calciu la nivel intestina formând fosfați de calciu care nu sunt absorbiți.
Exemplu: Se va limita consumul de bauturi carbogazoase dulci, care este extrem de bogat în acid fosforic si se vor consuma lactate fermentate pentru a imbunatati absorbtia calciului, potrivit Antena3.
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…