Din cuprinsul articolului
Medicii spun că pentru a scădea riscul de a avea boala Alzheimer și pentru ca aceasta să nu progreseze până la stadiul de demență se poate interveni asupra stilului de viață la vârsta de 30 — 40 — 50 de ani.
În plus, un nou studiu realizat de oamenii de ştiinţă americani de la Universitatea din Pittsburgh relevă că creierul uman continuă să se construiască mult mai mult timp după ce ne naştem decât se credea până acum.
Cercetarea pune în lumină procesele fundamentale care contribuie la dezvoltarea unor funcţii cerebrale importante, precum învăţarea, memoria şi navigarea spaţială. Astfel, migraţia neuronală extensivă continuă şi după naştere, potrivit studiului publicat în revista Nature.
Cercetătorii au demonstrat că un subset de neuroni dintr-o zonă a creierului esenţială pentru formarea amintirilor continuă să migreze în regiunea unde construiesc noi conexiuni neuronale de la naştere până la vârsta copilăriei.
Cortexul entorhinal (CE) este o zonă a allocortexului creierului, situată în lobul temporal medial, un centru de reţea pentru memorie, navigare şi percepţia timpului. CE este principala interfaţă între hipocampus şi neocortex.
Studiul, citat de News.ro, sugerează că migraţia neuronală postnatală extinsă în CE ar putea sta la baza perioadelor cheie de neuroplasticitate în timpul cărora creierul este deosebit de receptiv la schimbări şi adaptări.
Descoperirea indică, de asemenea, un posibil motiv pentru care neuronii CE sunt mai susceptibili la neurodegenerare, deoarece alte studii recente au constatat că acelaşi tip de neuron este afectat la începutul bolii Alzheimer.
Analizând eşantioane de creier care au fost furnizate, în parte, de banca de ţesuturi pentru epilepsie de la Spitalul de Copii din cadrul Centrului medical al Universităţii din Pittsburgh (UPMC) şi de departamentul de neuropatologie de la Spitalul Presbyterian al UPMC, echipa de cercetare este prima care demonstrează că, spre deosebire de ceea ce se credea anterior, migraţia neuronală de o asemenea amploare şi durată este extinsă în regiunile care controlează gândurile şi emoţiile.
Descoperirea oferă o explicaţie pentru modul în care creierul uman produce miliarde de neuroni noi într-un interval de timp foarte scurt, printr-un mecanism care le permite acestora să continue să apară şi după naştere.
”Suntem incredibil de entuziasmaţi să descoperim nu numai că migraţia neuronală pe scară largă continuă în regiuni specifice ale creierului, dar că acest proces continuă şi la vârste la care copiii încep să meargă”, a explicat Shawn Sorrells, profesor asistent de neuroştiinţe la Colegiul de Ştiinţe al UPMC.
Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…