Din cuprinsul articolului
Mirosul corporal este rezultatul interacțiunii dintre transpirația produsă de corp și bacteriile care trăiesc în mod natural pe piele. Transpirația în sine este inodoră; însă, atunci când se combină cu bacteriile de pe piele, poate produce mirosuri diverse, care pot fi dulci, acide sau chiar similare cu mirosul de ceapă.
Există două tipuri principale de glande sudoripare implicate în procesul de transpirație:
Glandele ecrine
Acestea sunt răspândite pe toată suprafața pielii și sunt responsabile de secreția unui lichid inodor, format din apă și săruri. Transpirația produsă de aceste glande are rolul de a răci corpul atunci când temperatura crește, dar nu contribuie la mirosul corporal.
Glandele apocrine
Acestea sunt concentrate în zonele corpului cu foliculi de păr, cum ar fi axilele și zona inghinală. Glandele apocrine produc o transpirație mai bogată în proteine și lipide, care, atunci când se amestecă cu bacteriile de pe piele, poate duce la mirosuri mai puternice și mai neplăcute. Activitatea acestor glande începe în pubertate, ceea ce explică de ce mirosul corporal devine o problemă mai mare la adolescenți.
Mai mulți factori pot influența mirosul corporal:
Modificările hormonale, cum ar fi cele care apar în timpul pubertății, menopauzei, sau ciclului menstrual, pot intensifica mirosul corporal.
Anumite alimente bogate în sulf, cum ar fi ceapa, usturoiul, varza, și carnea roșie, pot accentua mirosul corporal. Alimentele condimentate și consumul de alcool pot, de asemenea, să contribuie la un miros mai pronunțat.
Mai multe afecțiuni și boli medicale sunt asociate cu modificări ale mirosului corporal obișnuit al unei persoane:
Dacă aveți diabet, o schimbare a mirosului corporal ar putea fi un semn al cetoacidozei asociate diabetului. Nivelurile ridicate de cetone fac ca sângele să devină acid și mirosul corpului să fie fructat.
În cazul bolilor hepatice sau renale, mirosul dumneavoastră poate emite un miros asemănător cu înălbitorul datorită acumulării de toxine în organism.
Utilizarea antiperspirantelor sau a medicamentelor prescrise poate ajuta la controlul mirosului corporal, însă este esențial să se identifice cauza subiacentă, mai ales dacă mirosul corporal se schimbă brusc sau devine foarte puternic .
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…