Sari la conținut

Mirosul este un simț mai rapid și mai puternic decât se credea inițial. Explicația oamenilor de știință

pierdere miros
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
11 cauze ale lipsei mirosului

Mirosul este un simț mai rapid decât se credea. Oamenii simt schimbări în milisecunde ale mirosului la fel de repede cum ar putea observa o schimbare de culoare, arată o nouă cercetare.

Studiul respinge ideea că mirosul este un simț „mai lent” decât văzul sau auzul, spun oamenii de știință.

Mirosul poate fi la fel de rapid ca văzul și auzul

Simțul mirosului uman nu este deloc aproape de cel al multor animale, cum ar fi câinii. Dar s-ar putea să nu fie atât de lent pe cât cred majoritatea oamenilor, a constatat noul studiu.

„Un adulmecat de mirosuri nu este o expunere lungă a mediului chimic care este în medie” în timp, a explicat autorul principal al studiului, dr. Zhou Wen, de la Institutul de Psihologie al Academiei Chineze de Științe.

În schimb, mirosul poate observa fluctuațiile mirosurilor cu o „sensibilitate la fel cu cea pentru percepția culorii” în viziune, a spus ea într-un comunicat de presă al academiei.

Echipa chineză a construit un dispozitiv special declanșat prin miros care a organizat emisiile de mirosuri cu o precizie de 18 milisecunde. Folosind dispozitivul, l-au pus să producă două mirosuri unul după altul, separate de milisecunde, schimbând care miros a venit primul.

Apoi au pus 229 de oameni să adulmece mirosurile pentru a vedea dacă pot simți vreo diferență.

Potrivit comunicatului de presă al academiei, „participanții puteau face diferența atunci când întârzierea dintre compuși a fost de doar 60 de milisecunde – aproximativ o treime din timpul necesar pentru a clipi”.

Acesta este aproximativ egal cu timpul necesar simțului vizual uman pentru a distinge ordinea luminilor verzi și roșii care clipesc, a remarcat echipa lui Zhou.

Mirosul poate fi crucial pentru lumii înconjurătoare

Dr. Dmitry Rinberg, profesor de neuroștiință și fiziologie la NYU Langone Health din New York City, a descris noile descoperiri ca fiind asemănătoare cu modul în care oamenii aud muzică.

„Momentul notelor individuale în muzică este esențial pentru transmiterea semnificației și frumuseții într-o melodie, iar urechea umană este foarte sensibilă la acest lucru. Cu toate acestea, sensibilitatea temporală nu se limitează la auz: simțul nostru olfactiv poate percepe și mici modificări temporale în prezentările de miros”, a scris el.

„La fel cu modul în care sincronizarea afectează percepția notelor dintr-o melodie, sincronizarea componentelor individuale dintr-un amestec complex de mirosuri care ajunge la nas poate fi crucială pentru percepția noastră asupra lumii olfactive.”

Întrebuințări teraputice

Rinberg crede că este timpul ca simțul mirosului uman să fie luat mai în serios de știință.

„Studiul olfactivului uman a depășit din punct de vedere istoric cel al vederii și auzului, deoarece, ca oameni, ne considerăm niște creaturi vizuale care folosesc în mare măsură vorbirea pentru a comunica”, a spus el.

Descoperirile echipei sale nu sunt doar o curiozitate științifică, a spus Zhou pentru CNN.

„Aparatul nostru ar putea fi folosit în scopuri terapeutice, cum ar fi antrenamentul olfactiv pentru pacienții cu pierderi olfactive”, a spus Zhou.

Descoperirile, publicate în revista Nature Human Behaviour, ar putea ghida proiectarea și dezvoltarea nasurilor electronice și a sistemelor de realitate virtuală olfactivă, care ar putea avea beneficii clinice semnificative.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel