Viitorul este plin de incertitudine, dar cercetătorii au identificat câțiva predictori generali ai speranței de viață de-a lungul anilor. Unul dintre cele mai surprinzătoare este un simptom mirositor, care vă poate prezice riscul de deces în următorii 10 ani.
Cursul vieții tale este supus multor contingențe. De exemplu, nu puteți prezice cu certitudine absolută că nu veți ceda soartei bolilor cronice sau rănilor catastrofale. Cu toate acestea, se progresează în înțelegerea semnelor care sunt cele mai predictive pentru longevitate și, respectiv, moarte.
În ceea ce privește cel din urmă, unul dintre cei mai surprinzători predictori este pierderea mirosului.
Studiile au arătat o legătură între pierderea mirosului în rândul adulților în vârstă și riscul de deces într-o perioadă scurtă – adesea cinci ani sau mai puțin.
Cercetările publicate în Annals of Internal Medicine s-au bazat pe dovezi anterioare prin aplicarea asocierii la un interval de timp mai lung.
Studiul a constatat că pierderea mirosului a crescut riscul de deces în mai mult de un deceniu.
În plus, studiul a identificat și principalele cauze de deces asociate cu pierderea mirosului.
Cercetătorii au efectuat teste de identificare a mirosului la 2.289 de adulți cu vârsta cuprinsă între 71 și 82 de ani (dintre care aproximativ jumătate erau bărbați).
Ei au descoperit că cei care au obținut un scor scăzut la testul de miros au avut un risc cu 46% mai mare de a muri în 10 ani și 30% în 13 ani, în comparație cu cei care au avut un simț al mirosului mai puternic.
Mai exact, mirosul slab a fost asociat cu decesele cauzate de boli cardiovasculare și boli neurodegenerative precum Alzheimer și Parkinson.
Alte cercetări au sugerat că mirosul slab este un posibil simptom precoce al demenței, dar acest studiu sugerează că ar putea fi, de asemenea, un semn pentru problemele de sănătate care stau la baza bolilor de inimă.
În timpul pandemiei de Covid, pierderea mirosului a intrat din nou sub microscop.
În timpul primului val de COVID-19, pierderea mirosului a fost una dintre caracteristicile distinctive ale virusului.
Cu toate acestea, disfuncția mirosului devine din ce în ce mai puțin frecventă pe măsură ce virusul evoluează.
Un studiu publicat în mai a chestionat 616.318 de persoane din Statele Unite care au avut COVID-19.
Ea a constatat că, în comparație cu cei care au fost infectați cu virusul inițial, persoanele care au contractat varianta Alpha – prima variantă de îngrijorare care a apărut – aveau 50 la sută mai multe șanse de a avea perturbări chimiosenzoriale.
Această probabilitate a scăzut la 44% pentru varianta ulterioară Delta și la 17% pentru cea mai recentă variantă, Omicron.
Pierderea mirosului a fost, de asemenea, asociată cu Covid prelungit – simptomele care se întind mult după ce infecția a dispărut