Din cuprinsul articolului
Cancer
Dacă nu sunt tratate, diferitele tipuri de cancer pot provoca apariția unor leziuni necrotice – adică țesut mort, în putrefacție – care emană un miros puternic.
Diabetul
Uneori, diabetul poate fi cauza mirosului corporal. Atunci când nu este tratată, această boală poate provoca o afecțiune numită cetoacidoză diabetică.
Fără suficientă insulină pentru a regla metabolismul, organismul începe să descompună grăsimile pentru combustibil. Acest lucru cauzează o aromă dulce dezgustătoare, comparabilă cu cea a merelor în descompunere. Este cel mai evident în respirația unei persoane, dar este eliberat și din organism.
Febra tifoidă
Conform unui articol dintr-un jurnal medical din 1976, pacienții cu febră tifoidă „emit un miros comparabil cu cel al pâinii negre proaspăt coapte”. Asta poate suna de fapt plăcut, dar fiți siguri că febra tifoidă este orice, dar nu plăcută.
Imunizări
Bolile infecțioase cauzează adesea modificări ale mirosului corpului. Dar imunizările, în mod interesant, pot avea efecte similare. Într-un studiu pe animale publicat în 2014 în revista Physiology and Behavior, cercetătorii de la Monell Chemical Senses Center au demonstrat că imunizările pot provoca o schimbare distinctă a mirosului corpului.
Oamenii de știință cred că oamenii și alte animale pot avea „mirosuri activate de imunitate” ca o modalitate de a semnala altor membri ai speciei lor că au contractat boli.
Carnea roșie
Dacă vă gândiți să încercați o dietă „paleo”, în care ați mânca multă carne și ați reduce drastic carbohidrații, ați putea lua în considerare efectul asupra simțului mirosului. Consumul de carne roșie are un impact negativ asupra mirosului.
Mintea
În timp ce nasul detectează substanțele chimice care creează mirosurile, creierul îți spune de fapt ce miroși. Acesta este unul dintre motivele pentru care pacienții care suferă de boala Alzheimer și de alte boli neurologice se confruntă uneori cu o pierdere a abilităților olfactive.