Din cuprinsul articolului
Programul „Casa verde fotovoltaice”, dedicat persoanelor fizice, va primi în acest an finanțare din partea statului, în valoare de două miliarde de lei, a reiterat ministrul Mediului, Mircea Fechet.
Invitat la Radio România Actualități, el s-a referit și la instalatorii care solicită bani peste suma prevăzută în lege pentru a monta aceste panouri.
„Instalatorii ştiu că şi dacă preţul panourilor creşte şi dacă preţul panourilor fotovoltaice scade şi dacă ne uităm la tendinţa acestor preţuri vom constata că în ultimii 10 ani există un trend descrescător la aceste costuri, dar instalatorii ştiu că îşi asumă acest risc atunci când contractează astfel de servicii şi eu mă aştept ca oamenii să nu aibă de suferit din cauza acestor situaţii.
Până la urmă e foarte simplu programul nostru de finanţare, ştim că statul român pune 20.000 de lei, mai ştim că persoana fizică pune la rândul ei încă 2.000 de lei şi mă aştept ca orice alte costuri să nu fie puse în sarcina beneficiarului final”.
Românii aleg energia verde
România avea la finalul anului trecut aproape 100.000 de prosumatori, putere totală instalată de 1.225 de megawaţi, arată datele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei.
„Pentru sistemul nostru energetic înseamnă că, pe de o parte, ne îndeplinim obiectivele de decarbonizare, pe care ni le-am asumat împreună, mai înseamnă că, din fericire, foarte mulţi români au hotărât, unii aşteptând programele finanţate de către statul român, alţii pierzându-şi răbdarea şi investind din proprii bani. Dar românii au decis să aleagă această cale, a producerii de energie verde în regie proprie.
Slavă Domnului, mai avem foarte multe acoperişuri în România pe care putea să le folosim în acest sens şi ne propunem să rămânem la fel de ambiţioşi la capitolul finanţare.
M-aş bucura să să constat că, şi în anii care urmează, statul îşi va asuma acest rol de a finanţa energie verde şi unul dintre cele mai simple moduri în care face asta este finanţând astfel de proiecte.
Am constatat că nu de mult, într-o zi de iarnă, unde ne aşteptăm ca din panouri fotovoltaice să avem un procent neînsemnat în mixul energetic naţional, dar am observat că aceste capacităţi îşi fac simţită prezenţa, chiar şi iarna.
Înţeleg foarte bine că energia regenerabilă presupune, la rândul ei, nişte investiţii în alte tipuri de energie, care să echilibreze sistemul energetic naţional, dar nu pot decât să mă bucur că avem o putere instalată pe care o mai compar uneori cu puterea instalată a reactoarelor nucleare de la Cernavodă, înţelegând foarte bine că e greu de comparat energia nucleară cu energia produsă cu panouri fotovoltaice.
Dar măcar de dragul comparaţiei şi măcar de dragul de a sublinia cât de importanţi sunt toţi aceşti români şi cât de importantă este capacitatea lor de a produce energie electrică. Mai fac uneori astfel de asocieri”.
Programul pentru instalarea panourilor fotovoltaice şi în mediul mediul rural
„Mircea Fechet: Programul Casa verde panouri fotovoltaice se adresează atât beneficiarilor din mediul urban, cât şi cel din mediul rural.
Nu există o distincţie care să îi facă pe unii mai puţin eligibili decât pe ceilalţi, mai ales că principala categorie căreia sper eu că ne adresăm este chiar cea reprezentată de românii din mediul rural, pentru că, pe de o parte, aceştia au venituri mai reduse şi pe de altă parte, atunci când vorbim de sărăcie energetică sau de modul în care ne asigurăm energia în locuinţă, fie că discutăm de încălzire, fie că discutăm despre răcire în timpul verii, ar trebui să ne gândim în primul rând la oamenii de la ţară”.