Sari la conținut

Mira, dezvăluiri despre diganosticul crunt primit. „Am făcut multe analize, am primit diagnostice greșite”

Sursă foto: Radio Impuls

Cântăreața Mira a fost nevoită să viziteze mai mulți medici după ce s-a îmbolnăvit din cauza medicamentelor pe care le lua și nimeni nu și-a putut da seama ce era în neregulă. A primit diagnosticul după un proces lung și dificil.

Mira discută rar despre problemele ei de sănătate.

Cântăreața s-a confruntat cu momente dificile, deoarece a primit mai multe diagnostice incorecte înainte de a descoperi în cele din urmă cauza reală a bolii sale: eritem fix indus de medicamente. Mira s-a îmbolnăvit după ce a avut o reacție adversă la un medicament pe care îl lua lunar, fără să fie conștientă de efectele nocive ale acestuia.

„Am mers la foarte mulți medici, am făcut foarte multe analize, am primit diagnostice greșite. Cumva, această boală pe care eu o am acum, eritem fix medicamentos, îți dai seama de ea și prin excludere. E mai greu de depistat, într-adevăr.

Este, practic, o reacție alergică la un medicament pe care eu îl luam lună de lună și nu știam. Nimeni nu și-a dat seama, am primit foarte multe diagnostice. Am învățat multe din experiența aceasta”, a declarat Mira, pe Instagram.

Sursă foto: Mira Facebook

Ce este eritemul fix postmedicamentos?

Eritemul fix postmedicamentos (EFPM) reprezintă o reacţie adversă apărută în urma expunerii la un medicament.

Se manifestă sub forma unei leziuni interesând tegumentele sau mucoasele, ce reapare în același loc de fiecare dată când medicamentul responsabil este administrat.

De-a lungul timpului, au fost incriminate peste 100 de medicamente, cel mai frecvent implicate fiind antiinflamatoarele nesteroidiene (naproxen, ibuprofen), paracetamolul, antibioticele (sulfonamide, tetracicline, cotrimoxazol, ampicilină) și barbituricele.

Aspecte clinice

De cele mai multe ori, aspectul clinic este clasic, dar poate fi și atipic, ceea ce poate îngreuna procesul de diagnosticare.

În mod clasic, se manifestă sub forma unei leziuni unice, a unei macule eritematoase care ulterior devine violacee, cu margini bine delimitate, cu debut care variază între 30 minute și 8 ore de la momentul administrării medicamentului.

Leziunile pot fi și multiple, fără a urma o distribuţie caracteristică la nivelul tegumentului. Dacă administrarea medicamentului nu este întreruptă, leziunile vor persista.

În cazul întreruperii, acestea vor dispărea într-o perioadă care variază între câteva zile și câteva săptămâni.

În cazul episoadelor recurente, durata leziunilor este mai scurtă faţă de episodul iniţial.

Vindecarea se realizează cu hiperpigmentare postinflamatorie. EFPM apare cel mai frecvent la nivelul trunchiului, membrelor, buzelor, palmar, plantar și genital. De asemenea, trebuie avut în vedere că poate afecta orice zonă a tegumentului sau mucoaselor.

De obicei, leziunile sunt asimptomatice. Pot fi însoţite de durere, prurit sau senzaţie de arsură.

Subtipurile principale cuprind forma localizată pigmentată, localizată buloasă, generalizată și generalizată buloasă.

EFPM generalizat se manifestă prin apariţia de leziuni asemănătoare cu cele prezente în forma localizată. De obicei, nu sunt afectate mucoasele.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel