Din cuprinsul articolului
Secția de terapie intensivă este martora dibăciei medicilor, dar și a unor minuni inexplicabile. Adesea, medicii pun astfel de cazuri în seama lui Dumnezeu.
Nu de multe ori am auzit medici importanți spunând că rugăciunea este cea care influentează destinul omului bolnav.
Cu ocazia Sfintelor Sărbători Pascale, medicul ATI Radu Țincu și părintele Vîlcu Emilian, au împărtășit câteva povești cu adevărat impresionante.
„De obicei, omul se întoarce la Dumnezeu atunci când are un necaz. Boala este un moment de răscruce. Atunci omul îşi dă seama cât de slab este şi cât de neajutorat este fără ajutorul lui Dumnezeu.
Dacă omul are înainte de a se îmbolnăvi o idee despre ce înseamnă o viaţă duhovnicească, atunci el ştie ce are ne făcut, adică să se roage. Dacă este departe de Dumnezeu, atunci el nu ştie ce să facă. Aici, intervine familia. Ea trebuie să fie alături de cel bolnav”, Vîcu Emilian, fost preot al Spitalului Floreasca.
Radu Ţincu: „ATI, o răscruce între viaţă şi moarte”
„La terapie intensivă eşti la răscruce între viaţă şi moarte. De aici, ai o singură variantă. Ori într-o parte, ori în cealaltă parte. Presiunea extrem de mare pe care acest moment il are, îi face pe oameni să se întoarcă către Dumnezeu.
Dincolo de medic, dincolo de posibilităţile financiare, rămâne, undeva sus, o forţă care îi poate salva, iar aceea este Dumnezeu. Suferinţa nu trebuie privită ca o pedeapsă.
Noi, oamenii, ne-am pierdut simţirea din inimă. Avem un suflet şi o inimă împietrită. Până la urmă, acest suflet poate fi reactivat. Suferinţa este o situaţie care readuce simţirea în interiorul inimii noastre.
Întotdeauna, cei care s-au vindecat şi au scăpat din terapie intensivă, au avut lumină pentru că ei l-au simţit pe Dumnezeu acolo.
Societatea modernă a încercat să pună în antiteză lumea credinţei şi lumea ştiinţifică. Din punctul meu de vedere, cele două lumi sunt complementare. Acolo unde medicina s-a terminat, atunci Dumnezeu poate să înceapă.
Nu de puţine ori vedem în sala de operaţie medici care îşi fac cruce atunci când sunt în sala de operaţie, fie merg la capala spitalului înainte de a începe ziua de lucru. Deci, pe lângă ştiinţa pe care o posedă, aceştia au nevoie de iluminarea lui Dumnezeu. Actul medical nu poate fi complet decât dacă cele două lumi conlucrează.
Atunci când tratăm un bolnav, noi nu ne ocupăm doar de carcasa lui, ci şi de sufletul lui. Omul are anumite apăsări”, a spus medicul ATI Radu Ţincu la Antena3.