Categories: Ştiri sănătate

Ministrul Sănătății: ”Iodura de potasiu folosită în caz de incident nuclear nu se ia preventiv! Poate provoca alte afecțiuni!”

Din cuprinsul articolului

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, atenționează că iodura de potasiu nu trebuie luată preventiv, deorece poate provoca probleme serioase ale glandei tiroide.

În caz de urgență, acest produs va fi distribuit în cel mai scurt timp populației de către autoritățile de sănătate publică județene, informeazî Ministerul Sănătății.

„Iodura de Potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic, deoarece poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide. În caz de urgență datorată unui posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de Iodură de Potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătății organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Național de Sănătate Publică”, a transmis Ministerul Sănătății.

Potrivit instituției, producerea și stocarea acestui produs sunt asigurate de către SC Antibiotice SA și Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale.

„În caz de nevoie, acest produs va fi distribuit în cel mai scurt timp populației de către autoritățile de sănătate publică din fiecare județ”, mai arată Ministerul Sănătății, potrivit Mediafax.

Acest tratament a mai fost administrat o singură dată în istorie, odată cu accidentul nuclear de la Fukushima din 2011.

Însăși OMS a avertizat populația că aceste pastile ar putea provoca reacții adverse grave la gravide sau la persoanele cu probleme renale. Acestea trebuie luate numai dacă autoritățile sanitare recomandă acest lucru.

Iodura de potasiu este o sare de iod care ajută tiroida să nu absoarbă radiațiile externe. Ar trebui luat înainte sau la scurt timp după iradiere pentru a reduce riscul de cancer.

Când se poate lua?

Cu toate acestea, această pastilă nu poate împiedica iodul radioactiv să pătrundă în organismul nostru și nu poate preveni daunele pe care le provoacă sănătății.

Luarea preventivă a acestui medicament nu va împiedica instalarea și poate provoca efecte foarte dăunătoare.

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor: „Tiroida nu poate distinge între iodul stabil și radioactiv. Le va absorbi pe amândouă.

Iodura de potasiu blochează intrarea iodului radioactiv în tiroida. Când o persoană ia iodură de potasiu, iodul stabil din medicament este preluat de tiroidă. Tiroida devine „plină” și nu mai poate absorbi iod în următoarele 24 de ore”.

În plus, ei asigură că protecția va fi mai mare dacă sunt îndepliniți următorii trei factori: cu cât este luată mai devreme, cu atât tiroida va avea mai mult timp pentru a se „umple”; cantitatea de iod stabil care ajunge în tiroida depinde de cât de repede este absorbită; și reduceți la minimum doza de iod radioactiv la care sunteți expus.

Persoanele care o pot lua includ sugarii (inclusiv cei care sunt alăptați), deși aceștia prezintă un risc crescut de cancer tiroidian; copii, gravide, dar iodul traversează placenta; femeile care alăptează, adulți și tineri (între 18 și 40 de ani).

Recent Posts

Aceste zodii intră în cea mai puternică perioadă a vieții lor în 2025

Ar fi frumos dacă viața ar curge mereu ca laptele și mierea, dar din păcate…

21 de minute ago

Spitalul de Recuperare Medicală `Sfântul Sava` – premiat de Capital Top 100 Performeri în Sănătate

La cea de-a doua ediție, gala Capital Performers în Sănătate a acordat aseară un premiu…

31 de minute ago

Simptome ale demenței care apar în viața de zi cu zi. Mulți le ignoră până e prea târziu

Deși pierderea memoriei reprezintă deseori un prim semn al maladiei, demența se mai poate manifesta…

51 de minute ago

Predicția din 1995 a lui Bill Gates care s-a adeverit: de ce nimeni nu a luat-o în serios

În 1995, când Microsoft era încă o companie emergentă, co-fondatorul acesteia, Bill Gates, a participat…

o oră ago

Pacient cu cancer intestinal: ‘Am crezut că am un hemoroid’

Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…

2 ore ago

Excelența în medicină, premiată la Gala Capital. Prof. Dr. Vladimir Ciurea, lider și vizionar în neurochirurgia pediatrică

Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…

2 ore ago

Citeste si: