Sari la conținut

Ministrul Sănătății: „Cetăţenii ucraineni care ajung în România vor beneficia de servicii medicale”

Situația din Ucraina se deriorează din cauza intensificării agresiunii militare ruse, iar pe acest fond Guvernul României a decis un nou pachet de măsuri prin care să se poată intensifica gestionarea situației refugiaților de la granița cu Ucraina și Republica Moldova.

Ministrul Sănătății: „Cetăţenii ucraineni care ajung în România vor beneficia de servicii medicale”

Cetăţenii ucraineni care ajung în România au nevoie de sprijin, iar România le întinde mâinile. În cazul cetățenilor din Ucraina care au ajun la noi în țară și doresc să obţină statutul de refugiat vor beneficia de  prevederi legale specifice în vigoare. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a precizat care sunt măsurile de care pot beneficia.

El a subliniat că în pachetul de informaţii pe care-l vor primi aceştia la intrarea în ţară se va regăsi şi o secţiune dedicată accesului la servicii medicale.

Situaţiei de război din Ucraina este critică

„Deja am făcut publice, în cursul zilei de ieri, câteva dintre măsurile pe care le-a luat Ministerul Sănătăţii ca urmare a situaţiei de război din Ucraina. (…) O să vă spun şi câteva lucruri noi legate de accesul la asistenţă medicală al cetăţenilor ucraineni. (…)

Găsim toate căile prin care oamenii care vin din Ucraina să beneficieze de servicii medicale

Marea majoritate a celor care au sosit în România, fie că au venit direct din Ucraina, fie că au venit din Republica Moldova, au fost persoane care nu au solicitat statutul de refugiat în România, doar 11 solicitări de azil, ce ne-a determinat să găsim toate căile prin care oamenii care vin din Ucraina să beneficieze de servicii medicale”, a spus Alexandru Rafila.

Mai mult, la noi în țară ar putea apărea focare de COVID ca urmare a valului de refugiaţi ucraineni. Avertizarea a fost făcută de expertul în sănătate publică Ioana Stăncel. Aceasta a precizat că se aşteaptă la creşterea numărului de infectări în rândul personalului care lucrează la graniţă.

Trecerea frontierei acum se bazează pe verificarea documentelor

„Având în vederea populația dislocată din cauza acestui conflict, probabil că vom avea focare de la persoanele care vin și sunt vectori din comunitățile de origine, infectați sau doar asimptomatici şi purtători ai virusului, dar mai ales vom avea condiții de focare și din cauza cumulării unui număr foarte mare de persoane într-un spațiu foarte mic, a condițiilor de temperatură și a stresului pe care acestea persoane îl resimt şi care se știe că deprimă imunitatea.

La fel, mă aștept să apare o creștere a incidenţei și la personalul care lucrează față în față, direct cu aceste persoane. Nu cred că testarea este posibilă la intrarea în țară. Trecerea frontierei acum se bazează pe verificarea documentelor de către Poliția de Frontieră, dar se poate face un triaj epidemiologic istoric sau în triaj cu testare rapidă acolo unde aceste persoane sunt localizate, sunt cazate și o dată cu prelucrarea tuturor documentelor, inclusiv documente medicale, dar și documentele juridice privind statusul dânşilor”, spune Ioana Stăncel, potrivit RRA.

Refugiaţii ucraineni vor avea nevoie de asistenţă medicală

Specialistul în sănătate publică a mai spus că refugiaţii ucraineni vor avea nevoie de asistenţă medicală şi pentru alte boli transmisibile, cum ar fi tuberculoza multidrog rezistentă, transmite reporterul nostru, Adriana Turea.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel