Sari la conținut

Ministrul Sănătății: ”Avem 13 cazuri cu această nouă tulpină. E posibil să se extindă și în România!”

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Alexandru Rafila

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat marți că în cazul pacienților internați, cu forme grave, se vor face secvențieri, pornindu-se de la ipoteza că aceștia au tulpina Delta, și nu Omicron.

În plus, Alexandru Rafila a vorbit și despre tulpina noua a coronavirusului care a fost detectată și în România.

„Sunt apărute 13 cazuri. E o tulpină care în unele țări se răspândește în paralel cu Omicron clasic, să spunem așa, vedeți că virusul evoluează permanent, singura diferență care nu este confirmată încă, dar este posibilă, este legată de transmisibilitate care se pare că e și mai mare decât la Omicron. Noi nu avem decât 13 cazuri secvențiate până în momentul de față cu această nouă tulpină. E posibil să se extindă și în România, dar atât timp cât nu produce o boală mai gravă nu cred că vor fi probleme legate de această tulpină, din punct de vedere al sănătății publice”, a spus Rafila.

Ministrul Sănătății a declart că există o presupunere a specialiștilor că bolnavii COVID-19 în stare gravă, internați la ATI, au tulpina Delta, și nu Omicron, astfel că săptămâna aceasta va demara un studiu.

„Săptămâna aceasta am început un studiu în toate secțiile sau în majoritatea secțiilor de terapie intensivă. Vom preleva probe de la acești pacienți, le vom secvenția și vom ști cu exactitate care este proporția de cazuri Omicron și care este proporția de cazuri Delta în rândul pacienților cu forme grave și lucrul ăsta o să ne confirme dacă supoziția noastră este cea corectă (aceea că predomină Delta în cazurile grave – n.r.)”, a mai spus Rafila, potrivit Mediafax.

Cozi la centrele de testare rapidă pentru COVID

În multe oraşe din ţară sunt cozi la centrele de testare rapidă pentru COVID. La Bistriţa, zeci de oameni aşteaptă zilnic la punctul deschis de primărie în centrul oraşului.

Cei mai mulţi sunt direcţionaţi acolo de către Ambulanţă, asaltată de cazuri mult mai grave. Municipalitatea a cumpărat 2.000 de teste rapide, dar va suplimenta stocul la nevoie.

În Bistrița-Năsăud se fac în medie 1.000 de teste în fiecare zi, Serviciul de Ambulanță fiind asaltat de solicitări.

Pentru că echipajele fac față cu greu, locuitorii municipiului sunt îndrumați să se adreseze punctului de testare rapidă, deschis în zona pietonală.

Personal medical specializat se află aici zilnic între orele 10:00-18:00. Cei care primesc rezultat negativ al testului obțin pe loc și certificate verzi, cu o vaabilitate de 48 de ore.

Sunt disponibile 2.000 de teste antigen, acestea urmând să fie suplimentate în funcție de necesități.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel