Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat marţi că direcţiile de sănătate publică se deprofesionalizează, întrucât unele dintre acestea nu mai sunt sunt conduse de medici, ci de economişti, ingineri şi persoane cu alte profesii.
„Nu mai avem medici în direcţiile de sănătate publică. Marea lor majoritate sunt conduse de economişti, ingineri, tot felul de profesiuni. Nu mai avem medici. Pentru că ei sunt funcţionari publici. Un director de DSP câştigă cel puţin de două ori mai puţin decât un medic care este subalternul lui şi care lucrează în laborator”, a spus ministrul.
El a dat ca exemplu situaţia de la Maramureş, unde s-au înregistrat două cazuri de meningită bacteriană şi s-au închis toate unităţile de învăţământ preuniversitar.
„De exemplu, am avut o situaţie la Maramureş, discutăm aici de două cazuri de meningită bacteriană cu meningococ … Acolo este un economist. Au şi un epidemiolog totuşi în direcţie. Ce credeţi că au făcut la Maramureş pentru aceste două cazuri de meningită prin coordonarea Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă? Au închis toate şcolile, grădiniţele până pe data de 5 şi au făcut dezinsecţie”, a arătat Alexandru Rafila.
Potrivit acestuia, soluţia constă în realizarea unei reţele puternice a Institutului Naţional de Sănătate Publică.
„Alternativa este să creăm o reţea puternică a Institutului Naţional de Sănătate Publică. Am mai înfiinţat două filiale în afară de cele istorice, ca să zicem aşa, la Craiova, unde e centrul universitar şi la Galaţi şi sperăm să putem acoperi toată ţara încât să avem un corp tehnic care să poată să coordoneze metodologic toată această activitate de supraveghere a bolilor transmisibile, inclusiv partea de HIV”, a arătat ministrul potrivit Agerpres.