Sari la conținut

Ministrul Muncii, avertisment pentru pensionarii care trebuie să prezinte, pentru recalculare, adeverințe pentru perioada de dinainte de 2001

Sursă foto;: captură ecran TVR
Simona Bucura Oprescu

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, a clarificat recent că pensionarii din România vor beneficia de o creștere sustenabilă a pensiilor, eliminând astfel deciziile ad-hoc din trecut, cum s-a întâmplat între 2019 și 2020, când pensiile au fost înghețate. Această creștere va fi legată anual de rata inflației și de 50% din creșterea reală a salariului mediu brut realizat pe anul precedent.

Ministrul a răspuns și criticilor legate de recalcularea pensiilor, subliniind că formula aplicată este corectă și că pensiile nu vor scădea.

Un punct esențial al noii legi este recunoașterea tuturor veniturilor pentru care s-au achitat contribuții de asigurări sociale, inclusiv a celor nepermanente.

Începând cu 1 septembrie 2024, recalcularea pensiilor va include automat veniturile nepermanente pentru care s-au plătit contribuții după aprilie 2001, fără a fi necesar ca pensionarii să prezinte documente suplimentare.

Veniturile nepermanente de dinainte de 2001

pensie
Sursă foto: Ziarul de Iași

În cazul veniturilor nepermanente de dinainte de 2001, pensionarii vor trebui să obțină adeverințe de la angajatori sau de la operatorii privați care dețin arhivele acestora. Ministrul a atras atenția asupra costurilor pe care aceste firme de arhivare le pot impune, subliniind că au fost identificate situații în care taxele au fost nejustificat de mari.

„Sunt și veniturile nepermanente de dinainte de 2001 pentru care pensionarii trebuie să prezinte adeverințe. Pensionarii trebuie să se adreseze angajatorilor care mai sunt în activitate pentru obținerea adeverințelor cuvenite. Foarte important, angajatorii trebuie să elibereze aceste adeverințe gratuit”, a declarat Simona Bucura Opresecu la TVR.

”În cazul în care angajatorii vechi nu mai sunt activi, trebuie contactat operatorul privat care a preluat arhiva angajatorului, iar aici, evident există niște costuri pentru eliberarea adeverințelor”.

Ministrul Muncii îi avertizează pe pensionari să fie atenți la taxele care le sunt solicitate de către firmele de arhivare: ”Să fiți atenți la cum sunt calculate aceste costuri”.

Simona Bucura Oprescu a subliniat că recunoașterea acestui drept de recalculare a câștigurilor nepermanente este esențială pentru a evita costuri suplimentare și complicații legale pentru pensionari.

Acest demers ar trebui să simplifice procesul de recalculare și să asigure că toate veniturile sunt corect luate în calcul, fără a pune pensionarii pe drumuri sau în situații dificile.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel