Din cuprinsul articolului
Ministrul de Finanțe a vorbit despre taxele românilor din acest an. „Garanțiile sunt oferite de Cel de sus”, a spus ministrul, întrebat dacă Guvernul poate garanta că nu vor crește taxele în 2025.
Bugetul pe 2025
Bugetul pe 2025 are cele mai mari investiții și cea mai mare sumă alocată pentru autostrăzi, pentru infrastructura rurală, pentru infrastructura educațională.
După întâlnirea cu reprezentanţii Fondului Monetar Internațional prezenţi în aceste zile la Bucureşti, ministrul Finanţelor infirmă zvonurile alarmiste potrivit cărora FMI îi cere României să adopte măsuri drastice de austeritate.
Tánczos Barna: Vom putea evita exact acele măsuri dureroase
![taxe](https://www.doctorulzilei.ro/wp-content/uploads/2025/01/taxe-si-impozite.jpg)
„Prin restabilirea treptată a echilibrului bugetar, vom putea evita exact acele măsuri dureroase pe care România a fost nevoită să le ia în timpul crizei din 2009 și care, pe bună dreptate, încă generează temeri în rândul opiniei publice cu privire la vizitele Fondului Monetar Internațional.
Delegația Fondului Monetar Internațional se află într-o vizită de lucru informală la București și, contrar zvonurilor alarmiste din ultimele zile, nu a cerut României măsuri drastice, majorări de taxe sau măsuri de austeritate”, a scris Tánczos Barna pe un cont de socializare.
Guvernul Ciolacu a cheltuit într-un an din fondul de rezervă cât toate guvernele din ultimii 15 ani
Primul Guvern Ciolacu a cheltuit, anul trecut, circa 65 de miliarde de lei din fondul de rezervă bugetară, preferând această formulă de alocare a banilor în locul unei rectificări bugetare, potrivit Europa Liberă.
Guvernul Ciolacu a alocat diferitelor instituții din subordine, în perioada sept. 2023-oct. 2024, prin fondul de rezervă, 65 de miliarde de lei (13 miliarde de euro). Adică 11% din întregul buget pe 2024.
Astfel, Executivul a cheltuit în acest fel de două ori mai mult decât toate guvernele de la intrarea României în UE până în 2023, mai spune Europa Liberă. În trecut, premierul Marcel Ciolacu cataloga această procedură ca fiind una „penală”.