Din cuprinsul articolului
Ministrul Alexandru Rafila a activat Corpul de Control, iar membrii acestuia vor începe verificări amănunţite în toate unităţile din ţară. Decizia a fost luată după apariţia mai multor fapte de natură penală. Cele mai recente sunt în Iaşi şi Brasov, unde lucrează medicii Eduard Belu şi Dan Tesloianu. Vorbim despre doctorii acuzaţi că au preluat dispozitive cardiace de la cadavre pentru a le implanta, ulterior, propriilor pacienţi. Un alt caz este cel al şefei Secţiei de Oncologie a Spitalului Judeţean cercetată pentru multiple infracţiuni de luare de mită.
„În vederea prevenirii actelor de corupție și de încălcare a eticii profesionale și a integrității, specialiștii Serviciului de Integritate și politici publice din cadrul Corpului de Control al Ministrului Sănătății au organizat în ultimele săptămâni mai multe activități la care au participat managerii unităților aflate în subordinea / autoritatea Ministerului Sănătății, directorii executivi ai Direcțiilor de Sănătate Publică Județene, respectiv, a municipiului București și managerii Serviciilor de Ambulanță Publică”, se arată într-un comunicat al instituției conduse de Alexandru Rafila.
În ce au constat aceste activități?
„În cadrul întâlnirilor au fost prezentate informații legate de modalitățile de prevenire a actelor de corupție, de încălcare a eticii profesionale și a integrității, reducerea vulnerabilităților și riscurilor de corupție. Au fost abordate teme care au vizat consolidarea cunoștințelor privind starea de incompatibilitate și a conflictelor de interese a personalului din sistemul sanitar. Participanții la cursuri trebuie să disemineze informațiile personalului din subordinea lor.”
Prezentările au fost susținute de reprezentanți ai Agenției Naționale de Integritate, Direcției Generale Anticorupție din Ministerul Afacerilor Interne și din Ministerul Justiției precum și de specialiști ai societății civile și mediului de afaceri, precizează Ministerul Sănătății.
„Este încă o problemă la care trebuie să lucrăm toți, cea legată de mentalități vechi. Obiceiurile acestea nu dispar dintr-o dată, dar se pot reduce treptat prin informare și educare. Pacienții trebuie să înțeleagă că nu trebuie să ofere niciun fel de beneficii materiale personalului medical ca să obțină serviciile medicale de care au nevoie”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Activitățile de prevenire a corupției vor avea un caracter permanent, urmând a fi organizate sesiuni de informare și instruire și pentru alte categorii de personal din sistemul sanitar, mai precizează Ministerul Sănătății, care subliniază că „solicitarea sau oferirea de bani, bunuri sau alte foloase pentru un act medical constituie o faptă de natură penală”.
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…