Din cuprinsul articolului
Rețele de centre pentru cancere rare, inițierea testelor genetice și impunerea înființării Consiliilor de Tumori (Tumor Board) – sunt doar câteva dintre noutățile anunțate de reprezentanții comisiilor de specialitate din Ministerul Sănătății și cei ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, în cadrul discuției cu tema „Accesul pacienților din România la servicii oncologice și hemato-oncologice de calitate și la terapii adecvate”.
Dezbaterea „Accesul pacienților din România la servicii oncologice și hemato- oncologice de calitate și terapii adecvate” a fost organizată în cadrul proiectului „Împreună Învingem Cancerul” derulat, din 2020, de revista Politici de Sănătate cu sprijinul Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).
Scopul dezbaterii a fost de amplificare și promovare, în rândul comunității medicale și al pacienților, a măsurilor luate prin normele elaborate până în prezent pentru Planul Național de Combatere și Control al Cancerului (PNCC) și a noutăților din Contractul – Cadru.
Ce urmează în Planul Național de Combatere a Cancerului?
Ordinul privind elaborarea criteriilor de clasificare pe nivele de competență a centrelor implicate în diagnosticul și tratamentul cancerului va necesita dezbateri cu mai mulți factori implicați.
„Ar trebui să urmeze ordinele care reglementează cadrul pentru definirea rețelelor de centre de cancer, printre altele. Aceasta este o primă direcție – rețele de centre de cancer pentru cancerele rare, pentru cele greu de tratat. Acest set de acte normative care va urma va avea o participare, sper, mult mai largă la nivelul factorilor de decizie implicați și al beneficiarilor”, a afirmat conf. dr. Michael Schenker, președinte Comisia de Oncologie medicală, Ministerul Sănătății, pentru HotNews.ro
Specialistul susține implementarea obligativității Tumor Board înainte de inițierea tratamentului oncologic.
„Obligativitatea existenței comisiei înainte de orice fel de gest invaziv, cel puțin, fie că vorbim despre diagnostic, fie că vorbim despre tratament, este necesară pentru că altfel vor exista tot felul de situații neplăcute, așa cum din păcate au mai existat în țara noastră în ultimii ani, situații pe care le dorim evitate. De aceea, trebuie să facem tot ce ce putem pentru ca aceste comisii să existe în cât mai multe din centrele implicate în diagnosticul și tratamentul pacienților cu cancer”.
Participanții la dezbatere au semnalat că este o nevoie acută în ceea ce privește reorganizarea rețelei de oncologie pentru ca pacientul să primească tratamentul necesar și la timp.
Testarea genetică
Testarea de imunofenotipare, genetică și genetică moleculară, este absolut necesară pentru diagnosticul corect și monitorizarea pacienților cu boli hematologice maligne.
„În prezent, noi suntem cu temele făcute legate de normele de aplicare pentru testarea genetică și de înaltă performanță în hemopatiile maligne.
Am participat, în Comisia de Hematologie, în cursul verii, la elaborarea acestor norme și ele sunt, în momentul de față, implementate și în curs de implementare la alți agenți care au depus cereri.
De asemenea, participăm împreună cu Comisia de Oncologie la elaborarea celorlalte norme, traseul pacientului conform calendarului. Ne dorim să pornească acest program de testare de înaltă performanță”, a declarat prof. dr. Horia Bumbea, președinte Comisia de Hematologie, Ministerul Sănătății.
Monitor 2 și consultații de prevenție
Dr. Elisabeth Brumă, director general adjunct Direcția reglementări și norme de contractare, CNAS:
„Decontarea la nivelul realizat pentru investigațiile de tip Monitor 2 se menține.
Decontarea se face la nivel realizat pentru toate investigațiile necesare pacienților cu afecțiuni oncologice care sunt recomandate conform ghidurilor de practică medicală.
Investigațiile se realizează în maximum 5 zile lucrătoare de la data solicitării.
În cursul anului 2024 se vor introduce noi servicii în pachetul de bază pentru spitalizare de zi, pe măsură ce se elaborează standarde de diagnostic și tratament după modelul celor deja introduse la 1 iulie 2023, pachete pentru diagnostic precoce, pachete pentru monitorizare, pachete pentru evaluarea pacienților cu afecțiuni oncologice”.