Ministerul Sănătății. Recomandări pentru populație și instutuții, în vederea prevenirii valului 5
Din cuprinsul articolului
Ministerul Sănătății. Recomandări pentru populație și instutuții, pentru prevenirea valului 5.
Miercuri, 29 decembrie, Ministerul Sănătății a anunțat înfiinţarea Grupului de Management al Informaţiilor Operative în Sănătate (GMIOS), care va rolul de coordonare a alocării resurselor de asistenţă medicală pentru pacienţii COVID-19, dar şi pentru cei cu alte patologii, dar care va ţine şi evidenţa în timp real a capacităţii ATI în spitalele din România.
La nivel judeţean, se vor înfiinţa structuri de coordonare a asistenţei medicale spitaliceşti.
De asemenea, Ministerul Sănăăţii a anunţat:
creşterea rapidă a capacităţii de testare, inclusiv la medicii de familie,
organizarea şi operaţionalizarea la nivel local a centrelor de evaluare ambulatorie a pacienţilor cu forme uşoare şi medii,
crearea centrelor de evaluare pentru pacienţii cu forme medii care au factori de risc
realizarea Ghidului de recomandări pentru monitorizare, evaluare, tratament şi asistenţă medicală ambulatorie (inclusiv prescrierea de medicamente antivirale).
Tratament accesibil și adaptat noilor resurse terapeutice
Adaptarea protocolului de tratament al pacienţilor COVID-19, cu includerea medicamentelor antivirale în tratamentul ambulatoriu.
Crearea unui mecanism instituţional pentru asigurarea în centrele de evaluare a tratamentului antiviral oral şi a anticorpilor monoclonali.
Extinderea tratamentului antiviral ambulatoriu, inclusiv cu medicamentele inovative: Paxlovid, Molnupiravir.
Monitorizarea permanentă a stocurilor de medicamente (antivirale, antiinflamatorii şi imunomodulatoare, anticorpi monoclonali) la nivelul spitalelor şi transmiterea nevoilor către Ministerul Sănătăţii, pentru achiziţii şi alocări rapide.
MEDICAMENT – STOC ÎN SPITALE – STOC ÎN UNIFARM (Ministerul Sănătăţii) – STOC LA DISTRIBUITOR – STOC ÎN FARMACII CU CIRCUIT DESCHIS – NUMĂRUL DE TRATAMENTE DISPONIBILE