Sari la conținut

Ministerul Sănătății: ne confruntăm cu o creștere spectaculoasă a cazurilor de COVID-19. Cum se manifestă noua tulpină?

imunitate împotriva COVID
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Numărul cazurilor de îmbolnăvire cu COVID-19 crește vertiginos, atrag atenția specialiștii. Potrivit ultimelor date oferite de INSP, în această săptămână s-au înregistrat cu 70% mai multe cazuri decât săptămâna trecută.

Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat că în săptămâna 22 – 28 iulie s-au înregistrat 3.446 de cazuri noi de COVID-19. Acest număr reprezintă o creştere de 71% faţă de săptămâna precedentă.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, declară că se constată ”o creştere spectaculoasă”.

„Forma de COVID care, în momentul de faţă, reprezintă o infecţie oarecum banală la majoritatea persoanelor. A avut o creştere spectaculoasă, într-adevăr. În urmă cu o săptămână am avut circa 2.000 de cazuri, acum avem 3.400, în ultima raportare.

Probabil că vom mai creşte două-trei săptămâni până se epuizează populaţia receptivă. Nu sunt probleme în ceea ce priveşte paturile, sunt internaţi în spitale în jur de 400 de pacienţi, dintre care aproximativ 21 sunt la Terapie Intensivă”, a afirmat ministrul Sănătăţii, miercuri seară, la Antena 3 CNN.

Potrivit ministrului, ajung în spital în egală măsură cei vaccinaţi şi cei nevaccinaţi.

„Sunt afectate deopotrivă persoanele vaccinate şi nevaccinate.

Este o tulpină nouă, vedeţi că această emergenţă în ceea ce priveşte virusul SARS-CoV-2 este extrem de rapidă, turn-overul e foarte rapid, iar protecţia pe care a oferit-o la un moment dat vaccinul nu mai este o protecţie eficientă”, a adăugat ministrul Sănătății.

noua varianta covid
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Care este motivul acestui „semi-val” COVID-19?

„Numărul cazurilor de îmbolnăvire cu COVID-19 a crescut dintr-un motiv foarte simplu: ne aflăm în sezonul estival, o perioadă în care lumea pleacă în vacanțe și concedii, mobilitatea este foarte mare atât în țară cât și peste graniță.

Unii vin, alții pleacă. Crescând numărul deplasărilor, automat a crescut numărul contactelor și, implicit, numărul infecțiilor”, a explicat medicul epidemiolog Emilian Popovici explozia de îmbolnăviri din ultima perioadă.

„Oamenii merg la terase, la restaurante, intră și ies din hoteluri și pensiuni, participă la diferite manifestări artistice și culturale, intră în contact unii cu alții. Este firesc să aducă în țară cu infecția și s-o ducă cu ei mai departe, peste hotare”, explică specialistul dr. Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie pentru Adevărul.

Un număr crescut de îmbolnăviri cu COVID-19 se înregistrează și în alte țări, iar explozia din ultima vreme ar avea, spun cercetătorii britanici, două cauze majore: Campionatul European de Fotbal care tocmai s-a încheiat și Jocurile Olimpice de vară de la Paris.

„Există o creștere a valului de vară 2024, la fel cum am văzut în 2021, când a existat și un turneu de fotbal Euro, dovezi că acest lucru a contribuit semnificativ la răspândirea infecției”, a precizat profesorul Mark Woolhouse, expert în epidemiologia bolilor infecțioase la Universitatea din Edinburgh și fost consilier al guvernului britanic.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel