Autoritățile au descoperit o bacterie extrem de periculoasă pe o plajă de pe malul Nistrului. Este vorba despre holeră. Informațiile apărute în presă au alertat populația. In acest context, Ministerul Sănătății din România a făcut noi precizări legate de izolarea vibrionului holeric.
Referitor la informațiile apărute în presă, legate de izolarea vibrionului holeric în ape de îmbăiere din Republica Moldova în zona râului Nistru, Ministerul Sănătății din România precizează următoarele:
- Din cauza cazurilor care apar sporadic, Republica Moldova monitorizează apele de îmbăiere neamenajate pentru prezența vibrionului holeric.
- Tulpina izolată nu face parte din categoria celor care provoacă boală la om.
- Holera este o infecție care se transmite pe cale fecal-orală. Consumul accidental de apă contaminată din zone de îmbăiere neamenajate poate duce la infecție în țările unde există o circulație a acestei bacterii.
- În România nu s-au mai înregistrat cazuri de holeră în ultimii 30 de ani.
- Ministerul Sănătății, prin Institutul Național de Sănătate Publică, supraveghează în mod curent bolile diareice acute în sezonul estival, iar județele din zonele de frontieră cu Republica Moldova și Ucraina au fost atenționate pentru identificarea rapidă a oricărei suspiciuni de holeră.
Cum se transmite bacteria?
În acest sens, toată lumea trebuie să fie atentă la respectarea măsurilor de igienă. Totodată, medicul infecționist susține că oamenii trebuie să fie atenți și unde se scaldă, dar și să se spele pe mâini bine înainte de a mânca. În același timp, fructele trebuie și ele să fie spălate, avertizează medicul.
Referitor la situația de la granițele țării, Carmen Dorobăț susține că toți cei care vin de acolo trebuie să fie verificați riguros.
„Fiind o boală bacteriană transmisă pe cale diegstivă, trebuie să fim atenți la igienă. Apa poate fi un agent de transmitere, așa că trebuie să fim atenți unde ne scăldăm. Totuși, trebuie să ne spălăm pe mâini, iar fructele trebuie și ele spălate. Având în vedere granița noastră cu Ucraina și Republica Moldova, cetățenii care vin de acolo trebuie să fie bine verficați, iar cei care pleacă în cele două țări ar trebui să fie atenți la alimente consumă și la zonele de cazare”, a spus medicul.