Din cuprinsul articolului
Ministerul Sănătății, despre siguranța și eficacitatea vaccinurilor: „Se va afla abia în decembrie 2023”. Când va începe revaccinarea în România?
În plină campanie de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2, nu există o strategie națională de monitorzare a anticorpilor dezvoltați de populația vaccinată în urma vaccinurilor anti-COVID-19. Potrivit Antena 3, Ministerul Sănătății a arătat într-un comunicat că termenele limită pentru depunerea rapoartelor finale asupra eficacității vaccinurilor anti-Covid sunt undeva între mai 2022 și decembrie 2023.
„Siguranța și eficacitatea vaccinurilor care au primit autorizații condiționate de introducere pe piață sunt monitorizate. Din documentele publicate de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), termenele limită pentru depunerea rapoartelor finale asupra eficacității sunt:
Care este perioada de timp în care un om este protejat împotriva Covid, în urma vaccinării cu Pfizer/ AstraZeneca/ Moderna?
Potrivit Ministerului Sănătății, perioada de timp în care un om este protejat de vaccinurile anti-Covid „poate fi stabilită doar prin observarea îndelungată a voluntarilor cărora le-a fost administrart vaccinul în cadrul studiilor clinice”.
„Pentru că vaccinurile împotriva COVID-19 au fost dezvoltate relativ recent, la acest moment, nu se poate preciza cu certitudine care este perioada protecției sau dacă va fi necesară la un moment dat revaccinarea.
Perioada de timp în care suntem protejați după vaccinare poate fi stabilită doar prin observarea îndelungată a voluntarilor cărora le-a fost administrart vaccinul în cadrul studiilor clinice.
Din acest motiv, studiile clinice necesare pentru a stabili durata imunității sunt încă în derulare, iar datele provenite din acestea sunt în dinamică”.
În același mod, Ministerul Sănătății nu a dat un răspuns exact în ceea ce privește revaccinarea persoanelor deja imunizate împotriva viruslui SARS-CoV-2.
„Încă nu există suficiente date care să ne spună când și dacă va fi necesară revaccinarea. Nu există un titru/prag de anticorpi peste care să se spună că o persoană este protejată, iar testele nu sunt standardizate între ele.
Decizia de a revaccina va fi luată în momentul în care datele de monitorizare a eficienței vaccinurilor, naționale și internaționale, vor arăta o scădere semnificativă a protecției, după un anumit timp sau în fața unei anumite variante virale”.
Care este planul Ministerului Sănătății în privința imunizării populației anti-Covid?
„În România, imunizarea populației se realizează conform Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19, aprobată prin Hotărârea nr. 1.031 din 27 noiembrie 2020, modificată și completată prin Hotărârea nr. 12 din 20 ianuarie 2021”, se mai arată în comunicatul Ministerului Sănătății, potrivit Antena 3.
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…