Din cuprinsul articolului
Premieră. Ministerul Sănătății asigură toate costurile pentru pacienții care merg în străinătate la tratament și recuperare după arsuri grave. Costurile de transport și cazare pentru însoțitorii lor vor fi suportate tot de Ministerul Sănătății.
Ministerul Sănătății adoptase încă de anul trecut un Ordin care prevedea că pacienții cu arsuri grave care nu pot fi tratați în țară vor fi trimiși la spitale din străinătate, însă asigurarea costurilor pentru recuperarea medicală a acestora, care este o etapă ulterioară tratamentului propriu-zis, precum și a costurilor de deplasare și cazare a însoțitorilor lor, reprezintă o premieră.
Ministerul Sănătății va asigura costurile pentru tratamentul de recuperare medico-chirurgicală specific pacienților cu arsuri grave, precum și pentru dispozitivele medicale necesare procesului de recuperare medicală, profilaxiei și tratamentul sechelelor cicatriceale postcombustionale, până la încheierea perioadei de recuperare și evoluție a procesului cicatriceal, conform aprecierii medicului specialist și a comisiei teritoriale de specialitate. Totodată, ministerul asigură și costurile controalelor medicale periodice pentru pacienții care au beneficiat de finanțarea tratamentelor din bugetul Ministerului Sănătății.
De asemenea, potrivit noilor prevederi, în cazuri excepţionale impuse de natura şi gravitatea bolii, pentru pacienții adulți cu afecțiuni foarte grave, care sunt dependenți de prezența unui însoțitor, comisiile de specialitate teritoriale pot recomanda ca aceștia să se deplaseze în străinătate cu însoţitor, iar suma necesară pentru cazare și transport pentru persoana însoțitoare va fi asigurată din bugetul Ministerului Sănătății, aprobat anual și trimestrial cu această destinație. Pentru pacienții cu vârstă cuprinsă între 0 și 18 ani, prezența unui însoțitor este obligatorie. Anterior, aceste costuri erau suportate de însoțitor, cu excepţia cazurilor în care bolnavul avea vârsta cuprinsă între 0 şi 18 ani.
„Pacienții cu arsuri severe, care au fost transferați în stare critică în străinătate, necesită ulterior tratamente de recuperare medicală, precum și dispozitive medicale absolut necesare procesului de recuperare. Prin aceste modificări, am introdus această categorie de pacienți în ordin și putem astfel să le asigurăm costurile pentru aceste tratamente și pentru echipamentele necesare, precum îmbrăcăminte compresivă, măști de silicon, folii și geluri de silicon, care până acum nu puteau fi decontate de Ministerul Sănătății”, a declarat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.
Guvernul oferă un nou ajutor financiar pentru persoanele defavorizate. În acest scop, autorităţile au modificat…
Un nou studiu, publicat în revista științifică Alzheimer’s Association, relevă că medicamentele pentru afecțiunile cardiovasculare…
Hipertensiunea arterială este atunci când citirile variază în mod constant de la 140 mmHg sau mai…
Cum să nu vă mai roadeți unghiile? Unul dintre obiceiurile „urâte” comune este roaderea unghiilor.…
Oamenii se trezesc adesea cu gura uscată sau cu sete extremă, ceea ce le poate…
Credeți că anul 2024 nu s-a ridicat la înălțimea așteptărilor dumneavoastră? Lucrurile vor lua o…