Sari la conținut

Ministerul Sănătății a început distribuie iodură de potasiu în scop preventiv

Antibiotice
Sursă foto: arhivă Doctorul ZIlei
Pericolele uriașe ale consumului de antibiotice

Începând din iunie 2022, Ministerul Sănătății din România a demarat distribuirea pastilelor de iodură de potasiu către farmaciile comunitare, ca măsură preventivă în eventualitatea unor incidente nucleare.

Potrivit unui raport News.ro, această acțiune face parte dintr-o campanie națională de protecție a populației, în contextul creșterii îngrijorărilor legate de riscurile radioactive.

Achiziția și distribuirea pastilelor de iodură de potasiu

Pastilele de iodură de potasiu au fost achiziționate în baza unei Hotărâri de Guvern, prin intermediul Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, nu direct de către Ministerul Sănătății. În cadrul acestei acțiuni, au fost cumpărate 30 de milioane de comprimate, iar până în prezent, 914.899 de comprimate au fost deja distribuite populației până la 11 septembrie 2024.

De asemenea, România a donat 1 milion de comprimate către Republica Moldova, într-un gest de sprijin regional.

Cum funcționează iodura de potasiu?

Iodura de potasiu (KI) este esențială în prevenirea absorbției iodului radioactiv de către glanda tiroidă, în cazul unui incident nuclear. Prin administrarea corectă, iodura de potasiu ajută la saturarea glandei tiroide cu iod stabil, astfel încât aceasta să nu mai absoarbă iodul radioactiv prezent în aerul contaminat.

Este important de reținut că pastilele de iodură de potasiu trebuie administrate numai în cazul unui incident nuclear și la recomandarea autorităților competente.

Dozele recomandate pentru administrarea iodurii de potasiu

Conform autorităților din sănătate, dozele variază în funcție de vârstă, astfel:

  • Adulți și copii peste 12 ani: 2 comprimate (echivalent cu 100 mg iod)
  • Copii între 3 și 12 ani: 1 comprimat (echivalent cu 50 mg iod)
  • Copii între 1 lună și 3 ani: jumătate de comprimat (echivalent cu 25 mg iod)
  • Nou-născuți (până la 1 lună): un sfert de comprimat (echivalent cu 12,5 mg iod)

Farmaciile care distribuie aceste comprimate sunt obligate să raporteze numărul de pastile distribuite către Direcțiile de Sănătate Publică din zona în care își desfășoară activitatea. Această monitorizare asigură o bună gestionare a stocurilor și prevenirea oricărei penurii în cazul unei urgențe nucleare.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel