Sari la conținut

Mineralul esențial care scade riscul de demență. Are un puternic efect neuroprotector

boala Alzheimer
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Mineralul esențial care scade riscul de demență. În 2019, 57,4 milioane de oameni au fost diagnosticați cu demență, la nivel global. Până în 2050, această cifră este de așteptat să crească la 152,8 milioane.

Deoarece în prezent nu există un tratament pentru demență, mulți cercetători pun accentul pe strategii preventive, cum ar fi dieta. Unele studii sugerează că magneziul idin alimente este asociat cu o funcție cognitivă mai bună și poate reduce riscul de demență.

Un studiu care a urmărit 1.000 de adulți de vârstă mijlocie timp de 17 ani a constatat că cei care au luat avut cele mai mari niveluri de magneziu au avut un risc cu 37% mai mic de a dezvolta demență, comparativ cu cei cu cea mai scăzută cantitate.

Cercetări suplimentare privind legătura dintre magneziu și starea cognitivă ar putea influența strategiile de prevenire a demenței.

Recent, cercetătorii au investigat modul în care aportul de magneziu în timp afectează riscul de demență. Ei au descoperit că un aport mai mare de magneziu este legat de o sănătate mai bună a creierului, în special la femei.

„Deși, este nevoie de mai multe cercetări pe această temă, rezultatele acestui studiu sugerează că un aport mai mare de magneziu este asociat cu îmbunătățirea sănătății creierului și poate fi, de asemenea, asociat cu menținerea funcției mentale și un risc redus sau întârziat de a dezvolta demență”, dr. Kelly. Johnson-Arbor, toxicolog medical, co-director medical și director executiv interimar la National Capital Poison Center, care nu a fost implicat în studiu, a declarat pentru Medical News Today.

Studiul a fost publicat în Jurnalul European de Nutriție.

 550 mg de magneziu pe zi

Pentru studiu, cercetătorii au inclus date de asistență medicală de la 6.001 de participanți cu vârste cuprinse între 40 și 73 de ani de la Biobank din Marea Britanie.

Datele au inclus măsurători ale tensiunii arteriale, o scanare prin rezonanță magnetică (RMN) și aportul de magneziu din dietă pe o perioadă de 24 de ore de cinci ori pe parcursul a 16 luni.

Peste 95% dintre participanți au consumat cantități stabile de magneziu pe parcursul perioadei de studiu. Unii, însă, și-au crescut aportul în timp, în timp ce alții și-au scăzut consumul.

În cele din urmă, s-a descoperit că un aport mai mare de magneziu din dietă a fost legat de volume mai mari ale creierului și leziuni mai mici ale substanței albe (WML) – ambele fiind indicatori ai demenței – în scanările RMN.

Ei au descoperit, de asemenea, că consumul de peste 550 mg de magneziu zilnic este legat de o vârstă mai tânără a creierului cu aproximativ un an, până la 55 de ani, decât consumul de 350 mg pe zi, adică aportul mediu zilnic.

Acest lucru, au observat ei, înseamnă că creșterea aportului de magneziu cu 41% ar putea îmbunătăți sănătatea creierului, ar putea păstra capacitatea cognitivă și ar putea reduce riscul de demență.

Ei au mai descoperit că aportul alimentar ridicat de magneziu a avut efect neuroprotector pentru femei decât bărbații și femeile aflate în postmenopauză, comparativ cu femeile aflate în premenopauză.

Cu toate acestea, ei au observat că scăderea consumului de magneziu în timp a fost legată de volume mai mari ale creierului la femei.

Legăturile dintre aportul de magneziu și măsurarea tensiunii arteriale au fost în mare parte nesemnificative.

Cum poate magneziul să reducă riscul de demență

„Se știe că magneziul este un neuroprotector și are efecte pozitive asupra tensiunii arteriale”, a declarat dr. Howard Pratt, psihiatru și director medical în sănătate comportamentală la Community Health of South Florida, care nu a fost implicat în studiu.

„Hipertensiunea arterială în sine este un factor de risc cunoscut pentru demență. Creșterea aportului alimentar de magneziu poate avea efecte pozitive asupra sănătății cardiovasculare, studiul arătând ulterior o scădere a leziunilor de substanță albă la vârsta mijlocie și timpurie”, a adăugat el.

Dr. Johnson-Arbor a remarcat că magneziul ar putea ajuta la reducerea inflamației.

„Pe măsură ce îmbătrânim, este posibil să dezvoltăm afecțiuni medicale cronice, cum ar fi bolile de rinichi și deficiența de vitamina D, care cauzează deficit de magneziu. Deoarece deficiența de magneziu poate duce la scăderea mesajelor celulare și la creșterea inflamației în creier, unele studii au sugerat că magneziul poate fi implicat în dezvoltarea demenței și a altor afecțiuni neurologice.”
— Dr. Johnson-Arbor

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel