Din cuprinsul articolului
Un studiu arată că alimentele bogate în magneziu, cum ar fi legumele cu frunze verzi, nucile și cerealele integrale, pot reduce riscul de demență la jumătate.
Cercetătorii spun că un aport alimentar mai mare de magneziu de la o vârstă mai mică ne poate proteja de bolile neurodegenerative și de declinul cognitiv la vârsta de 40 de ani.
Cei care consumau mai mult de 550 de miligrame de magneziu în fiecare zi s-au dovedit a avea o vârstă a creierului cu aproximativ un an mai tânără când au împlinit 55 de ani, comparativ cu o persoană cu un aport normal de magneziu de aproximativ 350 de miligrame pe zi, relatează Daily Record.
Studiul, publicat în Jurnalul European de Nutriție, a constatat că participanții care și-au crescut aportul de magneziu cu puțin peste 40% au experimentat o încetinire a degradării celulelor neuronale ale creierului.
Cercetătorii au avut peste 6.000 de participanți sănătoși din punct de vedere cognitiv din Marea Britanie – cu vârste cuprinse între 40 și 73 de ani – să completeze un chestionar online de cinci ori pe parcursul a 16 luni în timp ce consumau mese cu conținut variat de magneziu.
„Studiul nostru arată că o creștere cu 41% a aportului de magneziu poate duce la o contracție mai mică a creierului legată de vârstă, care este asociată cu o funcție cognitivă mai bună și un risc mai mic sau apariția întârziată a demenței la o vârstă mai târzie”, spune autorul principal Haula Alatek de la Centrul Național pentru Epidemiologie și Sănătatea Populației.
„Această cercetare evidențiază beneficiile potențiale ale unei diete bogate în magneziu și rolul pe care îl joacă în promovarea sănătății creierului”, a adăugat specialistul.
Peștele marin gras, ciocolata neagră, nucile, cacao, ceaiul verde și alte alimente vor ajuta la îmbunătățirea memoriei. Nutriționiştii recomandă includerea în dietă a unor alimente care pot stimula funcţiile creierului, îmbunătățind memoria.
„Primul pe listă este peștele marin uleios. Este o sursă directă de acizi grași omega-3, iod și vitamina D. În al doilea rând sunt produsele lactate fermentate. Consumul lor duce la normalizarea microflorei intestinale și la eliminarea inflamației, – în special pe neuroinflamație”, explică dr. Mikhail Ginsburg.
„Poți adăuga în alimentație și legume, fructe de pădure, leguminoase, condimente, ardei, usturoi, nuci, ciocolată neagră. Sunt surse de flavonoide și antioxidanți”, ne sfătuiește expertul.
Nutriționistul a recomandat și consumul de cafea, cacao și ceai verde. „Aceste băuturi conțin substanțe bioactive, flavonoide, care au efecte antiinflamatoare”, conchide dr. Ginsburg.
Numărul de persoane din întreaga lume diagnosticate cu demență este de așteptat să se dubleze cu peste 57,4 milioane în 2019 la 152,8 milioane în 2050, punând o presiune mai mare asupra serviciilor de sănătate.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…