Din cuprinsul articolului
Demența este un termen general care desemnează pierderea memoriei, a limbajului, a capacității de rezolvare a problemelor și a altor capacități de gândire care sunt suficient de grave pentru a interfera cu viața de zi cu zi. Boala Alzheimer este cea mai frecventă cauză a demenței.
Această pierdere afectează una sau mai multe funcții cognitive, cum ar fi memoria, gândirea, limbajul, judecata sau comportamentul. Demența este cunoscută și sub denumirea de tulburare neurocognitivă majoră.
„Demența apare, de obicei, la o vârstă avansată. Cele mai multe tipuri sunt rare la persoanele sub 60 de ani. Riscul de a dezvolta această boală crește pe măsură ce o persoană îmbătrânește”, adaugă organizația.
Cele mai multe tipuri de demență sunt degenerative, ceea ce înseamnă că modificările cerebrale care cauzează demența nu pot fi oprite sau inversate. Boala Alzheimer este cel mai frecvent tip de demență.
Un alt tip comun este demența vasculară, care este cauzată de o scădere a fluxului de sânge către creier, așa cum se întâmplă în urma unui accident vascular cerebral sau a unei alte afecțiuni care afectează fluxul sanguin.
Medline Plus include faptul că „demența cu corpuri Lewy este o altă cauză comună de demență la vârstnici. Persoanele cu această afecțiune au structuri proteice anormale în anumite zone ale creierului. Orice afecțiune care are ca rezultat o leziune a creierului poate cauza demență”.
Mineralul care trebuie consumat pentru a combate demența
Ca în cazul oricărei boli, o dietă sănătoasă este una dintre principalele recomandări ale specialiștilor din domeniul sănătății pentru a combate demența. Tocmai de aceea, există un mineral care nu poate lipsi din aportul zilnic și acesta este magneziul.
„Există multe modalități de a preveni demența și unul dintre lucrurile pe care le puteți face în fiecare zi este să consumați mai multe alimente bogate în magneziu, așa cum sugerează un grup de cercetători de la Universitatea Națională Australiană (ANU)”, informează Urgent 24.
„Includerea magneziului în alimentație îmbunătățește sănătatea creierului pe măsură ce oamenii îmbătrânesc. Consumul zilnic a mai multor alimente bogate în magneziu ajută la reducerea riscului de contracție a creierului legată de vârstă și ajută la întârzierea apariției demenței mai târziu în viață”, notează site-ul.