Sari la conținut

Mineralele sunt vitale. De ce sunt esențiale și în ce alimente le găsim

Sursă foto: Shutterstock
Alimente bogate în calciu

Deoarece sunt implicate în numeroase procese fiziologice și au multiple beneficii pentru corpul uman, mineralele sunt necesare pentru funcționarea normală a sistemului nervos, cardiovascular, musculo-scheletic și imunitar.

Unul dintre cele mai cunoscute minerale esențiale este calciul, care este esențial pentru dezvoltarea și menținerea oaselor și dinților sănătoși. De asemenea, calciul joacă un rol important în contracția musculară, transmiterea impulsului nervos și coagularea sângelui.

Un alt mineral important este potasiul, care ajută la menținerea funcției normale a celulelor, a echilibrului fluidelor și a funcției normale a inimii. Potasiul este, de asemenea, implicat în contracția musculară și transmisia nervoasă.

Minerale esențiale pentru organism

deficit de fier
Sursă foto: Unsplash

Un alt mineral esențial este fierul, care este esențial pentru producerea de hemoglobină, proteina care transportă oxigenul în întreg organismul. Deficitul de fier poate provoca anemie și oboseală cronică.

Alte minerale importante includ zincul, magneziul și sodiul. Zincul este necesar pentru funcționarea normală a sistemului imunitar, magneziul joacă un rol important în contracția musculară și menținerea sănătății sistemului nervos, iar sodiul este esențial pentru echilibrul fluidelor și pentru funcționarea normală a mușchilor.

Pentru a vă asigura că aveți suficiente minerale în corp, este important să aveți o dietă echilibrată și să mâncați o varietate de alimente sănătoase care conțin o varietate de minerale.

Prof. univ. dr. Ștefan Voicu, Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii: „Creierul este cel care comandă tot, dar calciul este acel ceva care asigură transmiterea comenzilor de la creier în tot organismul, nu ne referim doar la mişcările pe care le controlăm noi, ci şi la mișcările involuntare transmise – bătăile inimii, respirația, mișcarea intestinelor”, a explicat pentru Pro TV.

O porție de produse lactate pe zi asigură necesarul de calciu

Sodiu și potasiu. De o parte și de alta a membranei fiecărei celule. Aceste minerale, tot în cantități mari, asigură așa numitul echilibru electrolitic.

Prof. univ. dr. Ștefan Voicu, Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii: „Sodiu şi potasiu le găsim de o parte și de alta a membranei fiecărei celule, și sunt esențiale atât în transportul nutrienților din exteriorul celulei în celule, și pentru transportul produselor de excreție celulară. Pe baza diferenței de polaritate pe care o fac – ne bate inima”, potrivit sursei.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel