Sari la conținut

Mimi Kirk dezvăluie ce alimente o ajută să aibă un fizic de invidiat și o sănătate de fier. ”Să te simți ca la 20 de ani când ai 78 este un lucru fantastic!”

Dacă te uiți la ea nu-i ghicești vârsta din buletin. Are o frumusețe interioară și exterioară impresionantă, o vitalitate cum nu vezi nici la tinerii din ziua de azi și-și trăiește viața frumos și cu zâmbetul pe buze. În exclusivitate pentru Doctorul zilei, diva internațională face dezvăluiri despre viața ei parcă ruptă din filme

Gabriel Fereșteanu

A cucerit întreaga lume cu cărțile ei despre cum să trăiești sănătos, are aproape 78 de ani și arată impecabil. Este vegetariană de la 30 de ani, iar de patru ani a luat, din nou, o decizie importantă: a devenit raw vegană. La vârsta de 70 de ani, Mimi Kirk a fost votată de PETA „cea mai sexy vegetariană de peste 50 de ani” și este autoarea mai multor best seller-uri internationale: „Live Raw”, „Live Raw around the world” și „The Ultimate Book of Modern Juicing”. În luna iunie, Mimi Kirk a fost în România la invitaţia Do Good Academy. În exclusivitate pentru Doctorul zilei, superba vegetariană a acceptat să dezvăluie câteva secrete.

– Doctorul zilei: Care a fost momentul în care ai decis că vei fi vegană?

– Mimi Kirk: Am devenit vegetariană când aveam cam 30 de ani. Pe vremea aceea oamenii abia dacă știau ce presupune acest stil de viață. În urma unor ședințe de meditație profundă, devenisem destul de sensibilă în legătură cu tot ceea ce mă înconjoară. Astfel, într-o zi când luăm prânzul cu câțiva colegi de muncă, am gustat din friptură de vită și am simțit ca și cum aș fi mușcat din propria mea mână. Brusc ceea ce făceam nu părea în regulă pentru mine, așa că am mers acasă și le-am spus copiilor că începând din acel moment vom fi vegetarieni. La început am renunțat doar la carnea de animale, dar între timp m-am autoeducat în privință motivelor de a evită proteina animală așa că am trecut la veganism. Practic am fost vegetariană sau vegană cam 40 ani.

 Tensiunea și colesterul au speriat-o

– Majoritatea oamenilor privește stilul vegan sau vegetarian ca fiind unul sănătos, dar ce te-a făcut să treci la stilul raw vegan?

– Când aveam 69 de ani am aflat, în urma unei vizite la doctor, că am tensiunea și colesterolul mărite. De asemenea, aveam un început de artrită și tot felul de dureri. Nu am vrut să iau pastile, așa că m-am orientat către alimentația raw vegană. Mai încercasem asta în trecut, dar nu îmi plăcuse pentru că eu sunt de fel gurmandă și pentru mine contează foarte mult gustul a ceea ce mănânc. Însă după ce am încercat o cură de detox, mi-am schimbat total părerea și m-am simțit extraordinar, așa că am trecut la alimentația raw. Astfel, colesterolul meu a scăzut la 26, tensiunea s-a reglat, iar durerile de la artrită au dispărut total. Mă simt ca la 20 de ani.

Organismul ei e ca al unei tinere de 30 de ani

– Arăți și uimitor pentru vârsta pe care o ai. Poți spune că e datorită alimentației raw?

– Într-adevăr așa este. Când am început inițial detox-ul, după câteva zile mi-am sunat una din fiice și i-am spus că dinții mei sunt mai albi. După asta, schimbările nu au întârziat să apară: am slăbit, pielea mea de pe braț pot spune că arată ca la 30 de ani, părul și unghiile s-au întărit, chiar și stylistul meu a observat o mare diferență la podoaba capilară și m-a lăudat. Înainte să aleg mâncarea raw, energia mea era deja foarte scăzută în jurul orei 3 după amiaza. Acum însă nu mai am această problemă, din contra mă simt ca la 20 de ani.

Cum să treci la stilul de viață raw vegan

– Doctorul zilei: A fost grea trecerea la dieta raw vegană?

– Mimi Kirk: Pentru mine a fost ușor, am avut o motivație puternică. Am aproape 78 de ani, vreau să fiu prezentă în viață copiilor, nepoților și, de ce nu, strănepoților mei.

– Ce pași ar trebui să urmeze cineva care vrea să treacă la stilul raw vegan?

– Eu personal aş recomanda oricui vrea să devină raw să își rezerve o perioadă de tranziție, trecerea nu trebuie să fie bruscă. Primul pas ar fi consumarea unui smoothie sau suc verde dimineața. Chiar dacă ne grăbim, nu este dificil să arunci câteva fructe și legume într-un blender. Cine începe cu asta va vrea în mod sigur să treacă la următorul pas. Am văzut asta de foarte multe ori. Practic începi să simți energia din ce consumi, conștientizezi câți nutrienți asimilezi cu un simplu suc și ești nerăbdător să treci la următorul nivel. Poți opta apoi pentru o salată la prânz, și o cină gătită seară. În timp, e posibil să începi să observi alergii la brânzeturi, sau senzație de balonare după o porție mare de paste și s-ar putea să decizi să optezi 100% pentru mâncarea raw. Nu spun că toată lumea ar trebui să mănânce total raw, deși consider că este cel mai sănătos stil de viață, însă dacă mănânci 75% raw deja îi faci propriului corp un mare serviciu.

Uită de sucurile de la magazine

– Cât de important este să ne preparăm singuri sucurile?

– Sucurile din magazine sunt pasteurizate, proces ce distruge enzimele, deci nu vă obosiți cu asta. După vârsta de 30 de ani corpul nu mai produce suficiente enzime și, deși le putem produce singuri amestecând mâncarea cu salivă, în general nu mestecăm cât ar trebui să se întâmple acest lucru. În funcție de zonă în care locuiți, e posibil să găsiți sucuri verzi proaspete preparate natural la diverse restaurante. Însă nu veți găsi acest tip de suc la lanțurile mari care vând smoothie-uri. De multe ori îmi prepar un suc verde la juicer, după care îl amestec în blender cu o banană și un mango, iese delicios. Mai poți adaugă în smoothie goji, fructe de pădure și maca (foarte bun pentru reglarea hormonilor).

– Consumi suplimente?

– Da, am luat vitaminele B și D. Doctorii nu verifică întotdeauna nivelul de vitamină B sau D în organism prin analize speciale, dar cu cât înaintam în vârstă, cu atât ne este mai greu să asimilăm vitamină D. Când mi-am făcut analizele, valorile vitaminelor B și D erau chiar la limită, așa că am luat măsuri. Astfel, amestec vitamină D lichidă dimineață cu smoothie-ul, iar vitamină B o iau pe cale orală, dizolvabilă, căci se absoarbe mai ușor că formă pastilă. În orice caz, recomand consultarea cu medicul specialist înainte să luați ceva. Putem absoarbe tot ce ne trebuie din mâncarea consumată, dacă o facem cum trebuie.

Toată familia și-a schimbat stilul de viață

– Familia și prietenii sunt de asemenea raw vegani?

– Mi-am crescut copiii vegetarieni, iar acum una dintre fiicele mele este aproape în totalitate raw, iar cealaltă fluctuează, căci este gurmandă, dar chiar și ea consumă multe alimente raw. Cei doi fii ai mei încearcă să mănânce sănătos, unul mai mult ca celălalt, însă ambii consumă suc proaspăt și știu care sunt pașii de a trăi sănătos. Mi-am influențat și prietenii să mănânce mai sănătos pentru că aduc adesea preparate raw gustoase la petreceri, iar ei realizează cât de bune sunt. Plus că mă văd pe mine, iar acest lucru contează.

– Ce ultim sfat ai pentru cei ce vor să adere la stilul raw vegan?

– Trebuie să faceți un angajament de propria voastră sănătate. Unii oameni nu vor știe despre aceste lucruri pentru nu vor să se schimbe. Poate fi greu – ai preparat mâncare într-un fel, așa cp este greu să accepți alte moduri de o face. Dar nu este mai ușor decât să fii bolnav? Cei din familia mea au avut cancer, diabet, Parkinson, iar eu am evitat toate acestea. Surorile mele au avut ambele cancer, una din ele ia multe medicamente și nu se simte confortabil să meargă fără ajutorul unui baston cadru. Eu nu am niciuna din problemele de sănătate din familia mea, datorită dietei raw. Dar, într-adevăr, este nevoie să te iubești cu adevărat, să vrei de așa ceva, să îți poți un angajament acest sens. Ceea ce mâncați ar trebui să vă facă bine. Tratați-vă pe voi așa cum tratați pe cineva pe care îl iubiți.

3 reguli de aur de la Mimi Kirk

Dimineaţă se consumă sucuri naturale preparate chiar de tine.

Pentru lipsa de vitamine: ,,Vitamină D lichidă, dimineața, cu smoothie-ul, iar vitamină B ia-o pe cale orală, dizolvabila căci se absoarbe mai ușor că formă în pastilă. În orice caz, recomand consultarea cu medicul specialist înainte să luați ceva”.

De asemenea, recomandă laptele de migdale, nucile şi curmalele.

Reţetele secrete ale lui Mimi Kirk

Smoothie: Se pun în blender o ceașcă de lapte de migdale, o linguriță de extract de vanilie, o jumătate de bețișor de vanilie sau îndulcitor, la alegere, o jumătate de cupă de pudră de cacao. Mai adăugați un praf de sare și un praf de scorțișoară. Puneți în blender toate acestea, mixați-le bine și apoi curățați marginile. Amestecați până arată ca un smoothie. Adaugați o cupă de înghețată. Apoi degustați pentru a vă asigura că are gust și consistență. Mai adăugați îndulcitor și înghețată, dacă doriți.

Laptele de migdale: Puneți o ceașcă de migdale în apă plată și lăsați-le peste noapte. Scurgeți-le și uscați-le. Puneți într-un blender 3 cești de apă plată, 2 curmale deshidratate și migdalele. Mixați bine. Scurgeți laptele într-un bol și păstrați pulpa pentru alte rețete.

Mimi Kirk: „Pentru cei ce nu ştiu despre mine, sunt născută în 23 septembrie 1938, ceea ce înseamnă că am aproape 78 de ani. Să te simți ca la 20 de ani când ai 78 este un lucru fantastic!”

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel